Határzár: Venezuela lezárta kolumbiai határvidékét

Kolumbiából érkező ismeretlen csoport szerdán megtámadott egy venezuelai katonai járőregységet és megsebesített három katonát – erre hivatkozva elnöki rendeletre lezárták Venezulea kolumbiai határvidékét.

 

A San Antonio del Tachira és Urena közötti 72 órás határzárat Nicolas Maduro elnök rendelte el, mondván, hogy felforgató elemek szivárognak az országba. A szokatlan lépést kiváltó incidens szerdán történt, amikor motorosok hátulról tüzet nyitottak a térségben  járőröző katonákra. Három katona megsérült – egyikük súlyosan – és a lövések eltaláltak egy járókelőt is.

,,A maffiák félkatonai szervezeteinek érdekében áll, hogy az ország gazdasági problémáit fokozzák és eközben politikai bizonytalanságot szítsanak” – nyilatkozta a helyzetet ismertetve José Vielma, Tachira város polgármestere. Ez volt a második olyan fegyveres támadás junius óta, amelynek célpontja a venezuelai hadsereg valamely szolgálatban lévő tagja volt.

A lépésre akkor kerül sor, amikor az országban az alapvető szükségleti cikkek kétharmada hiányzik. Ennek oka, – többek között – hogy az állam ellenőrzése alá vette az árakat, a kereskedőknek nem érdekük az ellátás biztosítása. Eközben Venezuelából nagy mennyiségű valuta vándorolt külföldre, tetézve azt  a valutahiányt, amely az ország bevételeinek 96 százalékát kitevő olaj árának  csökkenése jelenti.

Az olajcsempészet pedig eközben mintegy 3000%-os nyereséget hoz a maffiának és amelynek fő útvonala a kolumbiai határon át vezet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez