Hillary Clinton előnye folyamatosan fogy

 

Nincs abban semmi különös, ha egy hivatalban lévő és egy volt amerikai elnök együtt golfozik – kivéve, ha a volt elnök felesége indul az elnökjelöltségért. Hét évvel ezelőtt ellenfelek voltak. Hillary Clinton már akkor is szeretett volna a férje nyomdokaiba lépni, de Obama elég könnyen megelőzte őt a demokrata párti elnökjelöltségért vívott versenyben. Most, hogy Obama az ismert alkotmányos tilalom miatt harmadszorra már nem választható meg, szabad a pálya. Az elnök hivatalosan még nem állt egyik utódjelölt mellé sem, de ez a közös golfozás erős jelzés

Clinton asszony támogatja is Obama elnök vitatott döntéseit. Például az iráni atom-megállapodást, amelyért cserébe a Nyugat fokozatosan feloldja az Irán ellen elrendelt kereskedelmi és fegyverszállítási szankciókat, de ugyanígy kiáll az elnök mellett a Kuba elleni szankciók feloldása ügyében is, amit a republikánus többségű törvényhozás aligha szavaz meg egyhamar.

Clinton asszony biztosan vezeti a demokrata elnökjelölti versenyt, ma is a demokrata választók majdnem fele szavazna rá. Egészen a nyár elejéig hatvan százalék felett is járt már, de a legutóbbi hetekben kifejezetten lekonyult a népszerűségi görbéje.

Nemrég hozta nyilvánosságra, hogy férjével együtt az elmúlt nyolc év alatt bruttó száznegyven millió dollárt keresett – legfőképpen meghívott előadóként. Clinton asszony félmillió dollárt is kapott már egy előadásért. Amerikában ez nem számít szégyennek, sőt az a hagyomány, hogy tisztelik a sikeres embert, aki, képes valóra váltani az amerikai álmot.
Az sem rontott Clinton asszony esélyein, hogy külügyminiszter korában Amerika húsz olyan országnak szállított fegyvert, például Szaúd-Arábiának, amelynek kormányai összesen 165 millió dollárt utaltak át a Clinton család jótékonysági alapítványának számlájára.

Annál inkább árt viszont Hillary Clintonnak, hogy mint kiderült, külügyminisztersége idején a saját számítógépéről intézte hivatali levelezését, és ily módon titkos információk is illetéktelenek kezébe juthattak.
Clinton asszony megbízhatósági mutatója ötven százalék alá süllyedt a közvélemény-kutatásokban. Ráadásul, amikor a hivatalok elkérték a levelezését, papíron nyújtotta be az anyagot, amikor pedig az adathordozókat is le kellett adnia, üresen nyújtotta be őket. Pedig amikor a leveleket kinyomtatta, még nyilván megvolt minden. Ebből az ügyből nem lehet jól kijönni, de Clinton asszony legalább megpróbálta a minimumra csökkenteni a kárt. Erre alkalmat adott a téves híresztelés, miszerint büntetőeljárás készülne ellene.

Az ellenfelek, a reménybeli republikánus jelöltek egymással versengve igyekeztek lecsapni az így kínálkozó lehetőségre, hogy bebizonyíthassák, ők a legalkalmasabbak Hillary Clinton legyőzésére.
Jeb Bush, aki megválasztása esetén apja és fivére után a harmadik elnök lenne a családban, júliusig vezette a republikánus aspiránsok listáját. Az utóbbi hetekben azonban minden más riválist messze megelőzve, Donald Trump milliárdos tört az élre.
Egyelőre a pártokon belül folyik a verseny. Hillary Clinton ma is messze vezeti a demokrata elnökjelöltek rangsorát. A hetvenhárom éves, magát szocialistának tartó Bernie Sanders azonban váratlanul növelni tudta népszerűségét a demokrata táboron belül. Azzal mozgósít, hogy a republikánusok csökkenteni akarják a szociális kiadásokat, de ezt nem szabad nekik megengedni.
Sanders meglepően jól áll egy-két olyan államban, ahol jövőre kulcsfontosságú előválasztások zajlanak majd, amelyeknek nagy szerepük lesz abban, hogy végül ki lesz a demokrata párt jelöltje. New Hampshire-ben például a szocialista rivális meg is előzte Hillary Clintont. Nem mintha reálisnak látszana, hogy egy szocialista jelölt győzzön. Sikere inkább csak elégedetlenséget tükröz Hillary Clintonnal szemben.

Hillary Clinton továbbra is az egyetlen esélyes demokrata jelölt. Sokaknak ugyan máris csalódást okozott, de jobb nincs a láthatáron, és az idő fogy.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez