A török kormány szerint a BBC a terroristákat támogatja

A “terrorizmus nyílt támogatásával” vádolta meg a BBC brit közszolgálati televíziót a török kormány, amiért riportot közölt a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű lázadószervezetnek az Iszlám Állam (IÁ) terrorcsoport ellen harcoló fegyvereseiről.

“Egy ilyen tudósítás egy, számos ország által terrorszervezetnek minősített csoportról a terrorizmus nyílt támogatásának számít” – olvasható a török külügyminisztérium által kiadott közleményben.

A kommünikében azzal vádolták meg a BBC-t, hogy ártatlan szervezetként ábrázolta a kurd lázadócsoportot, amely a terroristák ellen harcol. A közlemény szerint a csatorna a csütörtökön sugárzott műsorában a PKK-hoz való csatlakozásra bátorított, amit a külügyi tárca elfogadhatatlannak nevezett.

“Csak az utóbbi hónapban a PKK terrorszervezet hatvannégy embert lemészárolt, háromszázötvenet megsebesített, tizenhatot elrabolt, síneket, gátakat rongált meg, valamint járműveket támadott meg” – közölte a minisztérium.

A BBC visszautasította a vádakat, mondván, hogy a riportfilm készítői egyedi bepillantást engedtek a lázadószervezet harcosainak motivációjába és világosan közölték, hogy Ankara terrorcsoportnak tartja a PKK-t.

Nem ez az első alkalom, hogy a török hatóságok brit médiumokat bíráltak a PKK-ról szóló, általuk kifogásolt beszámolók miatt. 2005-ben Recep Tayyip Erdogan akkori török kormányfő, jelenlegi elnök a BBC-t és a Reuters-t illette kritikával, amiért “terroristák” helyett “fegyvereseknek” és “gerilláknak” nevezte a PKK harcosait.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után kiújultak az összecsapások a július 20-i suruci merénylet óta. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számlájára írt terrorakció kapcsán a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett a török biztonsági erők tagjai ellen. Erre válaszul a török légierő július 24. óta légicsapásokat mér a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez