Párizsban állítják ki az Alexandria mellett, a tengerben talált ókori egyiptomi szobrokat

Több mint egy évezreden keresztül a Földközi-tenger mélyén hevert az a három monumentális ókori egyiptomi szobor, amelyet az Arab Világ Intézetében állítottak fel a hét végén Párizsban.

Ozírisz és Ízisz egyiptomi istenségek hat méter magas, 4-5 tonnát nyomó gránitszobrát, valamint az ugyancsak 6 méter magas, de csaknem 16 tonnás sztélét (feliratos álló kőtábla) Franck Goddio francia búvárrégész fedezte fel Hérakleion-Tonisz és Kanopusz elsüllyedt városokban a mai Alexandria közelében. E városok a 8. században kerültek víz alá kataklizmaszerű természeti csapások, főleg földrengések sorozatának következményeként, tenger alatti romjaikat 2000-ben, illetve 1997-ben találta meg Goddio és kutatócsapata.

szobor3

A három város csak görög tragédiákból, útleírásokból és legendákból volt ismert egészen addig, amíg Franck Goddio és csapata évekig tartó kutatás eredményeként meg nem találta ezeket 6-9 méteres mélységben a víz alatt. A három óriási szobrot azért tették közszemlére, hogy kedvet csináljanak a Goddio által felfedezett ősi kincsekből szeptember 8-án nyíló, Ozírisz: Az elsüllyedt Egyiptom rejtélyei című kiállításhoz. A csaknem 300 régészeti leletet az Alexandriai Tengerészeti Múzeum adta kölcsön a párizsi tárlathoz, közülük sok első alkalommal látható Egyiptomon kívül.

szobor2

A kincsek felszínre hozataláról annak idején ITT írtunk.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez