Tíz minisztériumot oszlatna fel a brazil kormány

Komolyan karcsúsítaná a brazil közigazgatást Dilma Rousseff kormánya. A tervezési minisztérium közleménye szerint a kabinet tíz szaktárca felszámolását tervezi a közeljövőben, azt azonban még nem tudni, hogy a leépítés mely minisztériumokat érinti majd.

A kormány szerint az átszervezések elsősorban a nehézkes brazil közigazgatás és bürokrácia hatékonyságát hívatottak javítani. A közigazgatási reformról beszélve a tervezési tárca vezetője, Nelson Barbosa arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a 10 minisztérium felszámolását kétségkívül anyagi megfontolások is vezérlik, az intézkedések célja mégsem kizárólag a költségek lefaragása, hanem egy új, hatékony rendszer kialakítása.

A második Rousseff-adminisztrációban immár 39 különböző minisztériumra gyarapodott közigazgatás karcsúsítását egyébként már évek óta követeli az ellenzék, amely szerint a számos szaktárca létezését nem igazolják szakmai megfontolások, pusztán az az egyszerű tény, hogy a kormány az ezekben felkínált pozíciókkal jutalmazza a politikai hatalmát biztosító, tarkabarka koalíció kulcsfiguráit.

A jelenlegi brazil szövetségi kormányt 24 minisztérium, 9 minisztériumi rangra emelt államtitkárság, valamint 5, szintén minisztériumi státusznak örvendő, az elnöki hivatal alá rendelt szervezet alkotja. Tény, hogy a 8,5 millió négyzetkilométeren elterülő, és mintegy 203 millió állampolgárnak otthont adó Brazília kormányzása kiterjedt intézményrendszert követel, azonban az elmúlt évtizedben vadhajtásként elburjánzó bürokrácia mind dimenzióit, mind pedig működését tekintve ellentmond a hatékony államszervezés alapelveinek. A Brazil Szövetségi Köztársaságban például a Mezőgazdasági, Állattenyésztési és Közellátási Minisztérium mellett kitűnően megfér a Halászati és Mezőgazdasági, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium. Hasonlóan, a gazdasági tárca mellett találunk egy Fejlesztési, Ipari és Külkereskedelmi Minisztériumot, amelynek munkáját a szintén szaktárcaként kezelt Kis- és Középvállalkozások Államtitkársága is segíti. Tovább színesíti a képet, hogy vannak városügyi, éhezés-elleni, társadalmi és integrációs, kommunikációs, technológiai és fejlesztési, sőt költségvetési és tervezési minisztériumok is.

Az, hogy mégis mely minisztériumokra kerül majd lakat, már csak azért is érdekes kérdés, mivel a kabinetben csak egy-egy tárcát vezető “kis pártok” – így például a Brazil Kommunista (PCdoB), a Brazil Republikánus (PRB) vagy a Brazil Szociáldemokrata Párt (PSD) – a reformok nyomán akár ki is szorulhatnak a kormányból. A koalíció további meggyengülése pedig minden bizonnyal nem kevés fejfájás okozna Dilma Rousseffnek, pláne akkor, amikor a brazil gazdaság recesszióba fordul, a PT sorait korrupciós botrányok tizedelik, és alig egy hónapja a Brazil Munkapárt (PTB) és a Demokratikus Munkapárt (PDT) is kihátrált a kormány mögül, tiltakozásul a tervezett gazdasági megszorítások ellen.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez