Súlyos büntetés tobzoska csempészésért

Zimbabwében egyre komolyabban veszik a veszélyeztett állatfajok védelmét, miután egy amerikai fogorvos lelőtte az ország lehíresebb oroszlányját, Cecilt.

A zimbabwei bíróság kilenc év börtönre ítélt egy mozambiki férfit, amiért tobzoskákkal kereskedett. A 33 éves Blessing Aron a bíróság előtt azzal mentegetőzött, hogy nem volt tudomása arról, hogy a tobzoska tartása és értékesítése tiltott dolognak számít az országban, hazájában ugyanis ezt nem tiltja a törvény. A rendőrségi nyomozások során azonban kiderült, hogy a mozambiki férfi nagyszámban csempészet be tobzoskákat Zimbabweba, hogy azokat jó pénzért eladja. A férfit egyébként álruhás rendőrök kapták el, miután megpróbálta értékesíteni számukra az egyik állatott, amit egy zsákban rejtegetett. A bíróság a súlyos büntetés mellett tetemes pénzbírságot is kirótt a férfira. Az ítélet ellen pedig nem kapott fellebbezési lehetőséget.

A tobzoskák Afrika szerte keresett állatok. Sokan a húsok miatt, mig mások a különleges bőrük miatt vadásszák, amiből ruhákat és tradicionális gyógyszerek készítenek. A tobzoskák elsőszámú ismertető jele a tetőcserép szerű pikkelyes páncélzatuk, ami megvédi őket a kígyók marásától, illetve mérgétől is.

Pangolin-soup-TRAFFIC
Tobzoska leves

 

A tobzoskák iránt egyébként nem csak Afrikába, de a Távol-Keleten is nagy a kereslet. Ezért nem véletlen, hogy sokan tobzoska vadászatból próbálnak megélni az afrikai kontinensen. A tobzoska kereskedelmet nemzetközi szabályok is tiltják, és hivatalosan is veszélyeztetett állatfajként tartják számon.

Pár éve a Fülöp-szigeteki hatóságok 10 ezer kg tobzoska húst foglaltak le egy kínai kereskedelmi hajón. Kínában egyébként sokan úgy vélik, hogy a tobzoska hús és a páncélzatából készült gyógyszerek immunerősítő hatásukat, serkentik az anyatej termelést és a rákos megbetegedések ellen is védelmet nyújt. Tudományos ezt azonban még senki sem bizonyította.

pangolin-medicine-picture1
Kínai tradicionális gyógyszer tobzoskából

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez