Varga Mihály: Kazahsztán fontos partnerünk

A Kazah Jótékonysági Alapítvány kitüntetést adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a kazah-magyar és a kun-kipcsák hagyományok és kapcsolatok területén végzett munkájuk elismeréseként.

A Kazah Köztársaság magyarországi Nagykövetségén rendezett fogadáson Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta a Kazahsztán és Magyarország közötti startégiai együttműködés eddigi sikerét, és kifejezte a magyar kormány szándékát a két ország közötti gazdasági, oktatási és üzleti kapcsolatok kiterjesztésére. Az együttműködési lehetőségek köre meglehetően széles, ide tartozik a mezőgazdaság, a feldolgozóipari modernizáció, a gyógyszer- és egészségipar, a gépjárműgyártás magyar technológiai exportja, illetve a turizmus. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogat minden olyan projektalapú kezdeményezést, amely a keleti-nyitásban érintett országokban kíván piacra lépni. A miniszter bejelentette, Magyarország a Kazahsztán fővárosában 2017-ben megrendezésre kerülő világkiállítás résztvevője lesz.

Sapar Iskakov, a A Kazah Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta, a 2017-es világkiállítás a megújuló energiaforrások és a környezettudatosság kérdésére fog fókuszálni. Varga Mihály és Fazekas Sándor az expo zászlójának aláírásával is kifejezte Magyarország részvételi szándékát.

Varga Mihály 1995-től az Interparlamentáris Unió Magyar-Kazah és Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke, 1997-től a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke, a két kormány között működő Magyar-Kazah Gazdasági és Vegyes Bizottság társelnöke.

Fényképek: KTG

Kiegészítő információ: MTI

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez