Ilyen gyönyörű volt Palmüra az ISIS rombolása előtt

Az ókori szíriai romvárost valamikor, a polgárháború előtt sokan látogatták. Most hol azért szerepel a címlapokon, mert az iszlámisták lefejezték a főrégészét, hol pedig azért, mert a 2 ezer éves műemlékeket megpróbálja eltörölni a Föld színéről az Iszlám Állam. Úgy, mint korábban egy sor iraki ókori emléket.

Kollégáink akkor jártak Palmürában, amikor az még a Közel-Kelet egyik legnagyobb látványossága volt, sok-sok sétáló turistával a romok között. Ők készítették az alábbi képeket. Ilyeneket már soha, senki nem tud készíteni.

MAL_0070_resize

MAL_0072_resize

MAL_0075_resize

MAL_0083_resize

MAL_0096_resize

MAL_0112_resize

MAL_0114_resize

MAL_0115_resize

MAL_0128_resize

MAL_0135_resize

MAL_0141_resize

MAL_0153_resize

MAL_0170_resize

MAL_0217_resize

MAL_0220_resize

MAL_0228_resize

MAL_0248_resize

Szóval ilyen békésen gyönyörű hely volt Palmüra 2011 előtt. De aztán…

Emlékeznek még a két afganisztáni Buddhára? 1999 nyarán az egész világot megrázta, hogy a Bamiján-völgyben ágyúval lőtték szét és dinamittal robbantották fel a 38 és 55 méter magas, csaknem 1500 éves két Buddha-szobrot. Az akkori, szélsőségesen iszlámista tálib vezetés lerombolandó bálványnak minősített minden szobrot, és a nemzetközi tiltakozásra fittyet hányva a különleges bamijáni Buddháknak sem kegyelmezett. Azóta kiderült: hiába maradtak meg a világörökségi óriásszobrok töredékei, és hiába gyűjtötték össze őket, az UNESCO kizártnak tartja, hogy valaha is teljesen rekonstruálhatnák a porózus homokkőből másfél évezrede emelt Buddhákat.

Most itt az új Bamiján: Palmürának hívják. Az új tálibokat meg Iszlám Államnak. Az indoklás a régi: a bálványimádás minden emlékét el kell törölni. Már a nyár elején aláaknázta az ISIS a világörökségi listán szereplő romvárost Szíria kelet részén, miután májusban elfoglalta Tadmurt. Ennek a szélén található a “sivatag mátkája”, vagyis Palmüra. Amely az ókor fontos óázis-városa volt, Damaszkusztól 240 kilométerre északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerre nyugatra. A Földközi-tenger és az ókori Kelet közötti kereskedelem központja, a karavánok közkedvelt pihenőhelye.

Aztán a hónap közepén arról jött hír, hogy lefejezték és kedves romjai fölé akasztották a világ legféltettebb kultúrkincsei közé számító Palmüra 82 éves főrégészét, aki az életét az ókori város feltárásának szentelte. Khaled Aszaadtól azt próbálták hetelig kiszedni, hogy hova rejtették a Palmürából korábban kimenekített néhány száz műalkotást, főleg görög és római kori szobrokat. Amelyek jóval régebbiek az iszlámnál, vagyis nem értékesek vagy védendők, hanem éppen hogy elpusztítandók az ISIS szemében.

baal shamin

Az építészeti emlékeket nem lehet elrejtéssel megmenteni. A múlt héten már képeken büszkélkedett az ISIS azzal, hogy felrobbantotta a  “bálványimádásra emelt” Baál-Samin templomot, Palmüra egyik legjelentősebb műemlékét. Amit egy föníciai istenség tiszteletére építettek Kr.u. 17-ben. Vasárnap aztán újabb templomot robbantottak fel, a vihar és a megtermékenyítő eső föníciai istenének szentelt Bél templomból semmi nem maradt az ENSZ most publikált műholdas fotói szerint. Ilyen volt:

2194

 

és ilyen lett:

plm

 

Fotók a békés Palmüráról: Kiss Róbert Richárd és Szakál László

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez