Magyar Borok Útja Rallye – 1. nap

Galyatetőre érkeztek a versenyzők

Reggel rajtolt el a Városligeti Műjégpálya előtt a XX. Magyar Borok Útja Rally, melynek versenyzői az első nap mintegy 470 kilométert tettek meg különleges hangulatban, a tokaji borvidéket felkeresve.

 

100 csapat, 230 versenyzője indult el a jubileumi versenyen. A versenyzők véletlenszerűen kisorsolt, 3 különböző útvonalon, de ugyanazokat az állomásokat érintve vezettek és versenyeztek, miközben megismerték a tokaji borrégiót, az utasok pedig finom borokat kóstolgattak.

A versenyzők délelőtt az első megállónál autós ügyességi versenyen vettek részt, majd ezt követően érkeztek a meg Sárospatakra, a Harsányi Pincészetben. Útközben is különböző feladatok vártak rájuk, hiszen ez mégiscsak egy verseny és nem csak kirándulás volt.

A borkóstoló és pihenőt követően versenyzők a Hercegkúti Pincesort látogatták meg, ahol a Naár és Götz pincészetben vettek részt pincetúrán és borkóstolón.

A Hercegkúthoz tartozó pincesor 195 pincéjével 2002-ben a Világörökség részévé vált, az akkor még Tokaj-Hegyaljai borvidék felvételének köszönhetően.

A világ legszebb kulturális és természeti értékeinek megőrzését célzó Világörökségi Lista a borvidék kiemelkedő termőhelyei mellett a Sátoraljaújhelyen lévő pincelabirintust, az Ungvári Pincét, a riolittufába vájt tolcsvai Oremus pincéket, a Tokaj Kereskedőház tolcsvai Bormúzeumát, a sárospataki Rákóczi-pincét valamint a hercegkúti pincesorokat külön ki is emeli.

A hangolat már kora délután annyira jó volt, hogy volt olyan versenyző aki máris tangoharmonikát ragadt és az egyik pince bejáratánál szórakoztatta társait, remek hangulatot varázsolva a gyönyörű környezetben.

A versenyzők a pincesor fölött található Kálváriára is felsétáltak, hiszen egyik feladatuk volt, hogy az itinerben feltüntetett helyszínek mindegyikét felkeressék és útvonalpecsétekkel igazolják. A szervezők a turisztikai nevezetességek közelében rejtették el azokat.

Az első napon a résztvevők felkeresték még a tokaji Patricius Borházat, ahol talicska szlalomban is kellett versenyezniük. Itt a leggyorsabb csapata a Vilagszam csapata volt, közel 10 mp alatt teljesítették az előre kijelölt pályát. A rallyn persze nem csak férfiak indultak, több női csapat is részt vett, akik közül sokan a férfiakat is legyőzték a nap végére.

A rally résztvevői a nap további részében eljutottak még a Gróf Degenfeld szőlőbirtokra is, ahol a borkóstoló mellett a szőlőfelismerő feladat és petanque várt rájuk.

A Gróf Degenfeld birtok kerthelyisége.

A nap vége felé a csapat még a tarcali Basilicus borkultúra központot is felkereste, ahol távirányítós ügyességi autós feladat és lufis darts verseny keretében mérték össze tudásukat. A köztes pontokon autós ügyességi és közlekedésbiztonsági feladatokat hajtottak végre a versenyzők.

A reggel 7.30-kor indult társaság utolsó tagjai este 9 felé érkeztek meg Galyatetőre, Hunguest Grandhotel Galyába, ahol az esti buliban többek között az Irigy Hónaljmirigy is fellépett.

forrás: vilagszam.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez