A kubai diákok újra angolul tanulnak

A kubaiak több évtizedes kitérő után újra angolul tanulnak majd az iskolákban, hogy ezzel is elősegítsék a tavaly év végén bejelentett amerikai közeledést.

 

A kubai tantervekben a most kezdőső iskolaévtől újra előre vették az angol nyelv oktatását, és az eddigi orosz helyett. Mint a  Granma, a párt hivatalos lapja közölte, az idei oktatási tervben fontos helyet kap a kubai történelem, az anyanyelv, a spanyol és az angol nyelv. A kedden kezdődő tanévben tehát már nem  ahetvenes évek elején bevezetett orosz oktatásé a főszerep, hanem az első számú idegen nyelv az angol lesz. Az angol azonban már jelen van a tantervben, hiszen amikor am 90-es évek elején a Szovjetunió és a keleti blokk széthullott, újra megjelent az angol, ha nem is kiemelt jelentőséggel. 

A politikia közeledés azonban magával hozta a kubaiak érdeklődését az angol iránt, hiszen az Egyesült Államok újrta fonots szerepet fog játszani a kubai mindennapokban  vélik sokan. A legjobb persze az, ha egy diák két idegen nyelv ismeretével fejezi be a tanulmányait, de az első helyen az angolnak kell állnia – ezt José Ramón Machado, a Kubai Kommunista Párt második számú vezetője fogalmazta meg az egyetemi évnyitón.

Fidel Castro 2008-ban fogalmazta meg először egy bezsédében az angol nyelv fontosságát. Ez két évvel azelőtt volt, hgy átadta a hatalmat fivérének, Raul Castrónak. A kubai mindennapi beszédben jelenleg is gyakoriak az angolból átvett szavak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez