Na hol neveztek el parkot Kim Ir Szenről?

Miközben Szíria nagy részén polgárháború dúl, a főváros egyik tehetős negyedében új parkot adott át Bassár el-Aszad kormánya az észak-koreai államalapító tiszteletére hétfőn.

Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes az ünnepélyes megnyitón “történelmi uralkodónak és vezetőnek” nevezte az 1994-ben elhunyt és a jogvédők által brutális diktátornak tartott Kim Ir Szent, akit a politikus szavai szerint a “hazája felszabadításáért és felépítéséért” folytatott küzdelme tett híressé.

Az AFP francia hírügynökségnek a Kimet ért nemzetközi bírálatokat firtató kérdésére válaszul Mekdad azt mondta: “mindenki, aki Kimet bírálja, gyerekes és buta”. A külügyminiszter-helyettes egyúttal dicsérte a világtól elszigetelt kelet-ázsiai országot, amiért “Szíria oldalán áll” a terrorizmus elleni harcban. A szíriai kormány valamennyi ellenfelét “terroristának” bélyegzi, legyen szó békés aktivistákról vagy épp dzsihádistákról.

Észak-Korea damaszkuszi nagykövete azt mondta, hogy a szíriai konfliktus azoknak az amerikai “cselszövéseknek és terveknek” az eredménye, amelyek a legitim és független kormány megdöntését, valamint az Egyesült Államok közel-keleti monopolhelyzetének biztosítását célozzák.

A most átadott 9 ezer négyzetméter területű park Damaszkusz egyik tehetős délnyugati negyedében, Kafr Szúszában található. Az ünnepélyes megnyitóval egy időben a főváros déli részén összecsapások voltak a mérsékelt felkelők és az Iszlám Állam fegyveresei között.

A szíriai konfliktus békés tüntetésekkel kezdődött 2011 tavaszán, majd nem sokkal később polgárháborúba torkollott, amely azóta már több mint 240 ezer halálos áldozatot követelt.

Kim Ir Szen 1948-ban alapította Észak-Koreát és haláláig irányította az országot, amelyet jelenleg unokája, Kim Dzsong Un vezet. Damaszkusz és Phenjan egyebek mellett katonai kapcsolatokat tart fenn egymással.

Kép: Propagandaplakáton Kim Ir Szen (Wikipedia)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez