„Veszek a menekülteknek egy szigetet”

Ezt nyilatkozta Naguib Sawiris, egy egyiptomi milliárdos. Elképzelése szerint Olaszországtól vagy Görögországtól vásárolna egy szigetet tíz- és százmillió dollár között, itt pedig elszállásolná a szíriai és a térségből menekülőket.

Persze nem csupán szállásról lenne szó, az egyiptomi milliárdos a hosszú távú lehetőségekre is gondolt.

„Görögország vagy Olaszország elad nekem egy szigetet, kikiáltom a függetlenségét és meghívom a menekülteket, éljenek ott, dolgozzanak együtt, hogy felépítsék új országukat” – írta a Twitteren.

Egy tv-interjúban azt is elmondta, hogy az ő szigetén emberként kezelnék őket, nem úgy, mint a legtöbb országban jelenleg. Amikor arról kérdezték, hogy grandiózus terve egyáltalán kivitelezhető-e, annyit mondott, hogy természetesen.

„Rengeteg elhagyatott sziget van arrafelé és gond nélkül oda lehetne telepíteni többszázezer embert.”

„Először persze ideiglenesen elszállásolnánk őket, majd idővel munkát adnánk nekik, építenének iskolákat, kórházakat, egyetemeket és házakat.”

Természetesen Sawiris is tisztában van a nehézségekkel. Ilyen például már a tény, hogy hogyan győzi majd meg az olasz vagy görög vezetést arról, hogy eladjanak neki egy szigetet, de ott van még a bonyolult jogi háttér is. Sawiris azonban nem aggódik, arról is beszélt, hogy amennyiben javulásnak indul a menekültek helyzete otthonukban, úgy – amennyiben szeretnének – nyugodtan visszatérhetnek, és maguk mögött hagyhatjuk a már megépült szigetet.

Sawiris talán az első olyan befolyásos ember, aki valódi megoldással rukkolt elő a menekültproblémára és az emberek szenvedéseire a Közel-Keleten. A gazdag Öböl-országok ugyanis – bár a muszlim országok közvéleménye egyre nagyobb nyomást gyakorol rájuk – mindeddig egyetlen menekültet sem fogadtak be, pusztán pénzzel (iugazu nem kevéssel) támogatták a közel-keleti táborokat.  Szerencsére önzetlen kezdeményezése mellett komoly pénzügyi háttérrel rendelkezik, így nem csak tervezni, hanem kivitelezni is képes lesz. Amellett, hogy tv-csatornája is van, ő a vezérigazgatója az Orascom TMT nevű telekommunikációs cégnek, amely több közel-keleti és afrikai országban működtet telefonhálózatokat.

Fotó: Wikipedia

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez