Mi lesz a jegesmedvékkel, ha elolvad a jég?

Ahogy a klímaváltozás következtében a jég elolvad a sarkvidéki régiókban, a karibuk és a sarki ludak válthatnak a jegesmedvék fontos, új táplálékforrásává.

A PLoS One folyóiratban megjelent tanulmány új, a szárazföldi táplálékforrásokból származó kalóriát felölelő számításokon alapszik, és arról árulkodik, hogy a medvék kényszerű szárazföldi tartózkodása talán a korábban jósoltnál kevésbé lesz sanyarú.

Robert Rockwell, a vizsgálat egyik szakembere kifejtette, a jegesmedvék opportunisták, és többször dokumentálták már náluk különféle típusú és kombinációjú szárazföldi étkek fogyasztását. Ürülékük elemzése és a kutatók közvetlen megfigyelései is demonstrálták, hogy a fiatal medvék, a családok és még néhány kifejlett hím is eszik növényeket és állatokat a jégmentes időszakokban.

A korábbi tanulmányok előrejelzései szerint 2068-ra tömeges éhezés ütheti fel fejét az állatok között, ekkora várják a sarki jégsapka feltöredezését, ami évente 180 egymást követő napon át elválasztaná a medvéket tengeri jég nyújtotta vadászterületeiktől, és olyan jégmentes szezonokat hívna életre, amelyek az 1980-as évekbelieknél két hónappal hosszabb ideig tartanak. Ám ezeket a számadatokat mérlegre téve nem vették figyelembe a szárazföldi táplálékforrásokból származó energianyereséget.

Az új kutatásban a szakemberek kiszámították azt az energiamennyiséget, amely a súlyosbodó éhezés ellensúlyozására szükséges, majd meghatározták a Hudson-öböl nyugati partvidéke közelében élő sarki ludak, tojásaik és a karibu kalóriaértékét. Kiderült, hogy valószínűleg több mint elegendő kalóriához juthatnak hozzá a medvék a szárazföldön a hosszabbodó jégmentes időszakokban.

Bár egyelőre bizonytalan, hogy energetikai szempontból pontosan milyen költséggel jár eme állatok levadászása a medvéknek, de a Manitobában karibukat elejtő egyedeknél megfigyelték, hogy ugyanazokat az alacsony energiaköltségű technikákat alkalmazzák, mint amelyeket a fókák vadászatában vetnek be. A két zsákmányfaj nagyjából azonos testmérete révén a medvéknek csak olyan gyakran kell karibura vadászniuk, mint rendszerint a fókákra.

Rockwell szerint, ha a karibuk továbbra is eme területen táplálkoznak abban az időszakban, amikor a medvék a szárazra kényszerülnek, akkor valószínűleg nyári étkezésük fontos komponensévé válhatnak. A sarki ludak tojásai újabb táplálékforrások, és megszerzésük energiaköltségei nagyon csekélyek, mivel a fészkek a földön vannak. Ezenkívül a megfelelő táplálékforrások elérhetőségével a sarki ludakról tudják, hogy a populációt érintő súlyosabb hatások nélkül átvészelhetik a jegesmedvék lakmározását.

A tudományos konszenzus szerint a gyorsan olvadó sarkvidéki jégtakaró miatt a jegesmedvék egyre nehezebben tudják levadászni a jelenleg fő táplálékukat adó fókákat. Mindazonáltal, a Hudson-öböl eme populációjának megfigyelése arról árulkodik, hogy a partra került medvék, megfelelő körülmények fennállása esetén, alternatív táplálékokkal megelőzhetik az éhezést.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez