Feloldaná a szankciókat Hollande?

Francois Hollande francia államfő még szeptemberben tartandó csúcstalálkozót javasolt a német, az ukrán és az orosz vezetésnek Párizsban.

A négy ország külügyminisztere “a következő napokban beszélni fog egymással”, és “azt fogom javasolni, hogy normandiai formában (Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna) csúcstalálkozót tartsunk Párizsban az ENSZ-közgyűlés előtt, hogy megvizsgáljuk, hol tart a folyamat, és annak érdekében, hogy azt végigvihessük” – mondta a francia államfő az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján. Az ENSZ Közgyűlése a hónap végén kezdődik New Yorkban.

A francia elnök azt is jelezte, hogy a szankciók feloldásáért fog szót emelni, amennyiben Ukrajna decentralizációs folyamata megvalósul.

“Végre kell hajtani a választásokat illető kötelezettségvállalásokat, a decentralizációs alkotmánymódosítást Ukrajna keleti régióiban, és ha a folyamat megtörtént, az (Oroszországot sújtó) szankciók feloldásért fogok szót emelni, mert ezt volt annak a feltétele” – mondta Hollande.

A normandiai négyek néven is emlegetett Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetőinek együttműködésével február 12-én a fehérorosz fővárosban a kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői 13 pontos megállapodást fogadtak el a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés megoldását célzó, előző év őszén aláírt minszki egyezség végrehajtásáról. A megállapodást a szemben álló felek a rendszeres halálos kimenetelű incidensek ellenére alapvetően tiszteletben tartották egészen az utóbbi hetekig, amikor a fegyveres összecsapások ismét hevesebbé váltak.

A tavaly áprilisban kirobbant konfliktusban már több mint 6800 ember, köztük több száz civil halt meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez