„A feketék nem szeretnek annyira sátorozni, mint a fehérek”

A Burning Man fesztivál rendezője, Larry Harvey engedte ki ezeket a szavakat a száján. A mondat senkit sem lepne meg, ha egy konföderációs zászlót markoló illetőtől, esetleg egy ferguson-i rendőrtől származna. A Burning Man azonban a világ egyik legelfogadóbb, legnyitottabb fesztiváljának mondja magát.

Olyannyira, hogy a Burning Man „tízparancsolatának” első pontja a „radikális bevonódás/bevonás”. Ennek ellenére mégis meglepő statisztikák láttak napvilágot a fesztiválozók összetételéről. A felmérések szerint 87%-uk fehérnek vallja magát, míg csupán 1,3%-uk feketének. Ezen statisztikákra reagált Larry Harvey a címadó mondattal.

Persze beszélt arról, hogy nem a fesztivál rendezőinek a dolga, hogy a résztvevők etnikai összetételét befolyásolják, de azért ez így kissé mégis sántít. Ráadásul később, amikor a nagy felháborodást kiváltott kijelentéséről kérdezték, annyit sikerült válaszolnia, hogy a rabszolgasorsból kiemelkedő afro-amerikai társadalomnak „nem az lesz az első dolga, hogy elinduljon sátrazni.”

Ha esetleg nem ismerné az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legkülönlegesebb fesztiválját, akkor olvassa el cikkünket a témában itt. Bár a vezetése egyértelműen aggályos, azért érdemes utánanézni a eseménynek: ilyen fesztivált ugyanis valószínűleg sehol máshol nem talál a világon.

Fotó: Wikipedia

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez