Kínáé a világgazdasági növekedés harmada

Kína nagyjából 30 százalékkal járult hozzá a világgazdaság növekedéséhez az idei év első felében – mondta a miniszterelnök egy kínai nemzetközi gazdasági fórumon csütörtökön.

Li Ko-csiang a derűlátásra nem sok okot adó makromutatók ellenére úgy vélte, a gazdaság strukturális átalakulásának kedvező jelei mutatkoznak, a növekedésében immár 60 százalékot tesz ki a fogyasztás. Hozzátette: a belső fogyasztást tovább kívánják serkenteni.

Li Ko-csiang utalt arra, hogy olyan programok vannak folyamatban, amelyek egy újfajta iparosodást, az információs technológia, az urbanizáció fejlesztését és a mezőgazdaság modernizálását szolgálják. Mindezek szoros összefüggésben vannak a belső kereslet alakulásával. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Kína intézkedéseivel egy közepes-magas gazdasági növekedést igyekszik tartani, amelyet a nagyobb hatékonyság és minőség jellemez. Jelezte: Peking a megtakarításait és devizatartalékait is a reálgazdaság támogatására kívánja fordítani.

A pénzügyi ágazat reformjával kapcsolatban megállapította, hogy a piac és a jog eszközeivel egy méltányos, átlátható és stabil tőkepiacot szeretnének kialakítani, miközben javítják a kockázatkezelés eredményességét. Közölte, a bankközi devizapiacot megnyitják a külföldi jegybakok előtt és 2015 végéig a jüanban történő fizetés határokon átnyúló rendszerét is kialakítják a kínai deviza nemzetközi piaci térnyerésének elősegítésére.

A kormányfő hangoztatta: országa sosem fog devizaháborúba kezdeni, s egyben cáfolta, hogy fizetőeszközének közelmúltbéli leértékelése mögött a jelentősen visszaesett export ösztönzése állt volna. Megerősítette, hogy Kína a jüan árfolyamát “alapvetően stabil, ésszerű és kiegyensúlyozott” szinten fogja tartani.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez