A Közel-Kelet legmenőbb bulinegyedei

Ha azt hinnéd, hogy nyüzsgés, sokszínűség, buli csak Berlinben, New Yorkban, vagy éppen a 7. kerületben van, akkor érdemes körülnézned a Közel-Keleten is. Igen, abban a térségben, amelyet leginkább a vallási konzervatizmussal azonosítanak.

Vannak a Közel-Keleten országok, ahol a hatalom nem igazán toleráns a zenével, vagy mondjuk az utcai művészettel. De találhatunk olyan helyeket is,  amelyekben így vagy úgy, de tovább él és virágzik a hippikultúra. Vagy annak kistestvére.

Van, ahol a trend is hasonló ahhoz, amit máshol, például Berlinben látunk. Amikor Bejrút korábbi menő negyede, a Gemmayzeh már szinte megfizethetetlenül drága lett, a fiatal értelmiségiek Mar Mikhaelben kezdtek lakást bérelni. Az egykor ipari negyedben ma bárok, éttermek, feminista kávéházak vannak egymás hegyén-hátán, fiatal tervezők ruháit és ékszereit kínálják a kis boltok. A Frosty Palace-ban ehetünk egy burgert, amit aztán leöblíthetünk egy vietnami presszókávéval a Papercup-ban, mielőtt kiválasztjuk, hogy melyik, hajnalig nyitva tartó helyen éljük túl az éjszakát.

bejrút

Tel Avivban a Florentin a művészek, diákok és ott élő külföldiek egyik kedvence. Az utcai művészet virágzik, még az oszlopokra is írnak verseket. A többnyire családi vállalkozásban működtetett helyeken hajnalig nyüzsög a tömeg.

telaviv

Cihangir Isztambul népszerű negyedében, Beyogluban van. Sok utcai performer kacérkodik a sikerrel arrafelé, anarchisták, művészek és ott élő külföldiek kortyolják a török kávéjukat, vitatják meg a politikát kilátással a Boszporuszra. A 19. századi épületekben pedig vintage ruhákat árulnak és táncklubok működnek. A kis utcácskákban a járdákra rakott asztalokon társasjátékokat játszhatunk, vízipipázhatunk, a különböző klubokban és bárokban pedig minden zenei stílust megtalálunk.

isztambul

A jordán főváros, Amman  Webdeh kerülete a királyság egyik legmenőbb pontja. A kévázókban és a teázókban gyakran vannak rögtönzött koncertek, versfelolvasások, kiállítások. Még graffiti-kávéházat is nyitottak. Ráadásul ez a város egyik legrégibb és leglátványosabb része.

amman

Kairó óvárosának festői és romos épületei már jóideje vonzák a város fiatal kreatívjait. Vibráló a zenei élet, funk- és bluesbandák játszanak, egyik helyről a másikra özönlenek az emberek, és közben kincsvadászatot is tartanak: poros antikváriumokban és régiségboltokban kutakodnak.

kairó

Dubaj elegáns lakónegyedében, a Jumeirah Beach Residence-ben tetőbárok, táncklubok, vicces piacok és butikok váltogatják egymást. A több mint másfél kilométeres sétányon, a Walk-on, amely egyike a város kevés gyalogosbarát helyeinek, a tengerre néző bisztrók teraszáról moziznak az emberek, miközben Ferrarik és Lamborghinik húznak el mellettük.

dubaj

Jeruzsálemet többnyire családcentrikus városnak ismerik, de ez a Nachlaot negyedre nem áll. A lányok egy része száriba burkolózik, a fiúk nagy része gondosan nyírt szakállt visel, és szinte minden sarkon valamilyen táblajátékot játszanak. A Teverya Street Brewery-ben pedig (ami tényleg egy sörfőzde, nem csak a nevében az) rendszeresen tartanak zenei fesztiválokat. Ráadásul szűk utcák, apró terek, helyenként romos házak, fák, bokrok, sokszázéves kövek, ajtók, macskák szolgáltatják mindehhez a diszletet.

jeruzsálem

 

 

 

 

(Visited 94 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez