Milyen meglepetések érhetnek Madagaszkáron?

Madagaszkárról beszélgetett az InfoRádió Világszám című műsorának pénteki adásában Kiss Róbert Richárd műsorvezető. Közlekedésről, tabukról és szokatlan lakótársakról mesélt neki Szabó Nóra önkéntes.

Nem a szokványos tengerparti henyélést választotta Szabó Nóra idén nyáron, inkább önkénteskedni indult Madagaszkárra. Élménybeszámolóját a rádióműsorban a közlekedéssel kezdte: a reptérre érkezés után kezdődik az igazi kihívás. A bozóttaxi a legelterjedtebb közlekedési eszköz. Legalább 25 embert zsúfolnak fel a 12 fős buszra, majd következnek az állatok. A jármű elnevezése nem véletlen, minden bozótnál megáll.

mada2

Az infrastruktúráról, az oktatási rendszerről és a helyi szokásokról is faggatta a madagaszkári önkéntest Kiss Róbert Richárd. Szabó Nóra kiemelte, mennyire fontos az ősök és a tabuk tisztelete a helyiek körében. Például azért ragadt egy amerikai házaspár négy napig az egyik barlangrendszerben, mert az őket kereső rendőrök nem voltak hajlandóak bemenni, mondván őseik harcoltak ott egykor.

mada1

A közbiztonsággal kapcsolatban Szabó Nóra hangsúlyozta, hogy nagyon jó, de vannak érdekes szabályok. Például a gazdája mellett fekvő fényképezőgép nem az ő tulajdona, ha valaki más már rátette a kezét. Visszaszerezni csak hosszas győzködés, esetleg némi pénz felajánlása után lehetséges. Ugyanakkor a saját pálmakunyhójában is érte meglepetés az önkéntest: egy jól megtermett patkány fészkelte be magát. Ráadásul a papucsát és a szappanját is megrágta a hívatlan vendég.

Képek: KTGy

(Visited 18 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez