Kuba: megkezdték a rabok szabadon engedését

 

A börtöneket elhagyók között elsősorban a 60 évnél idősebbek, a 20 évnél fiatalabbak és azok vannak, akik első büntetésüket töltik. Kiengedik továbbá a nőket, a krónikus betegeket és azokat is, akik eddig nehéz körülmények között dolgoztak  abörtönévek alatt. Azokat a külföldieket, akiknek hazája kész visszavenni a mostani rabot, szintén hazaengedik.

A katolikus egyházfő a tervek szerint szeptember 19-én utazik Havannába.

Két korábbi pápalátogatás alkalmával is engedtek el foglyokat Kubában, de ez a mostani alkalom minden eddiginél nagyobb méretű lesz.

Raul Castro, kubai elnök idén májusban látogatott a Vatikánba. A találkozó egy óra hosszat tartott, ami alatt Ferenc pápa és a kubai elnök spanyolul beszélt egymással. A katolikus egyházfő kulcsszerepet játszott abban, hogy Kuba és az Egyesült Államok között elkezdődött a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása.

Havanna érseke, Ortega bíboros áll a mögött, hogy Havanna és a Vatikán kapcsolata javulni kezdett. Ortega 126 politikai fogoly szabadon bocsátásáról tárgyalt 2010-ben és 2011-ben.  A Kuba   és Washington viszonyában beállt enyhülésben nagy szerepet játszott Ferenc pápa.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez