Venezuelai film nyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját

Lorenzo Vigas venezuelai rendező Desde Allá (Távolról) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 72. velencei filmfesztiválon szombaton este az Alfonso Cuarón vezette nemzetközi zsűritől.

 

A venezuelai filmrendező alkotásával először nyert egy latin-amerikai film a Velencei filmfesztiválon. A rendező nyilatkozatában kiemelte, hogy nagyon büszke a latin-amerikai és venezuelai sikerre. Véleménye szerint a film nem a homoszexualitásról szól hanem arról, mennyire összetettek a viszonyok egy válságban lévő országban.

A Desde allá (Távolról) két férfi viszonyát vizsgálja. A film középkorú szereplője szeretne kapcsolatot teremteni egy fiatalabb férfival, ám találkozásaikkor csak távolról nézi, nem akarja megérinteni, egy idő után mégis valamilyen érzelmi kötődés alakul ki közöttük. A rendező korábban úgy fogalmazott: azért készítette el ezt a filmet, mert nagyon érdekelte a téma, egy férfi küzdelme azért, hogy képes legyen érzelmileg kapcsolódni másokhoz.

Az idei versenyfilmes mezőnyben 21 produkciót mutattak be a Lidón. Alberto Barbera a filmfesztivál igazgatója korábban arról beszélt, hogy nagyon színvonalas volt a válogatás, és idén a latin-amerikai alkotók erős filmekkel jelentkeztek. Mintha csak ezt igazolta volna a zsűri döntése is: a venezuelai Lorenzo Vigas munkájának ítélték oda a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a legjobb rendezőt jutalmazó Ezüst Oroszlán-díjat pedig az argentin Pablo Trapero kapta El clan (A klán) című filmjéért. Lorenzo Vigas filmje a kritikusok kedvencei között szerepelt a 11 napos mustrán.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez