Zűrzavartól tartanak Miamiban

Miami nem hajlandó kubai konzulátust nyitni, annak ellenére, hogy az amerikai városban él a külföldre távozott kubaiak többsége. Túl veszélyes lenne a város biztonságára nézve. 

 

Az Egyesült Államokban élő kétmillió kubaiból 1,2 millió éppen Floridában lakik a legutóbbi népszámlálás  szerint. Tomás Regalado polgármester szerint még nagyon sok a seb, amely nem gyógyult be, ezért a város nem kér egy kubai konzulátusból. A kubai származású republikánus politikus szerint a konzulátus megnyitásának a legnagyobb akadálya a helyi kubai emigráció: a többség még a levegőt is elszívná a havannai kormánytól, nemhogy engedményeket vagy szívességet tegyen.

Regalado szerint egy kubai konzulátus megnyitása feszültséget teremtene Miamiban, mivel a konzulátus épülete naponta tiltakozó gyűlések színhelye lenne az emigráció egyes tagjai részéről.

S az is megfontolandó, hogy érdemes-e kockáztatni a város igen törékeny biztonságát azzal, hogy alkalmat adnak egy ilyen intézmény elleni támadás. Erre jó példa az, ami a venezuelai konzulátussal történt, ahol mindennaposak z incidensek.

A  polgármester most attól tart, hogy a kubai konzulátust felsőbb rendelkezés alapján mégis megnyittatják, viszont a biztonságát Miaminak kell nyújtania. Javaslata szerint vannak más városok Floridában, amelyek készek helyet adni egy kubai konzulátusnak – ilyen például San Petersburgo Florida északi részén. A város demokrata polgármestere, Rick Kriseman már tárgyal is a kubaiakkal egy ilyen lehetőségről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez