Nem lesz muszlim menü a McDonaldsban

Egy hongkongi muszlim férfi, Mufti Muhammad Arshad arra kérte a McDonald’s, a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a Pizza Hut gyorsétterem-láncokat, hogy áruljanak úgynevezett „halal” húsból készült ételeket is, ugyanis a vallásos muszlimok csak ilyet fogyasztanak. A három óriásvállalat nemet mondott.

„Halál étkezésnek hívjuk az iszlám vallásban azt az étkezést, mely az iszlám megengedett ételeit fogyasztja csak” – írja a Wikipédia. – „Tisztátalan a vér, a döghús, a sertéshús, illetve minden olyan állat, melynek karma van, illetve amely húst eszik. […] Az iszlám nem engedi meg az olyan húst, mely felett nem hangzott fel Allah neve. Éppen ezért az iszlám vágási módszere a Koránon és a Szunnán alapul. Először imát mondanak, majd elvágják az állat nyaki ütőereit, kivéreztetik, és utána már halál a hús.”

„Elég elszomorító, hogy nem sikerült meggyőzni őket” – mondta el Arshad. – „Természetesen nem azt akarjuk, hogy minden hongkongi étteremben lehessen kapni, csak mondjuk a belvárosban. A cégeknek fel kéne ismerniük, hogy nagy a kereslet és nekik is megérné.”

Amellett, hogy a gyorséttermeknek valószínűleg jót tenne mind anyagi, mind marketing okokból, Hongkong diverzitását is megdobná, ha több helyen juthatnának halal ételekhez. Jelenleg nagyjából negyedmillió muszlim él Hongkongban.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez