Hogyan avatkozik bele a Google Maps országok területi vitáiba?

Hogyan kerül egy utcanév kérdése a Hágai Nemzetközi Bíróság és az ENSZ elé? És mit keres a Google két ország területi vitájában?

A válasz egy utcanév: Guayana és Venezuela már a legmagasabb fórumokra jutott el abban a nézeteltérésben, amely  egy jelenleg guayanai fennhatóság alatt lévő területet érint, de amelyet Venezuela is a magáénak tud.

Esequibo lényegében egy tengerparti út  azon a területen, amelyet  Guayana és Venezuela egyaránt a magáénak tud, és  amely a Google térképén is szerepel. Ezt a tengerparti utat Guayanában két néven is ismerik, de egyik sem azonos azzal, amelyet a Google Maps jelöl. Előbbiek ugyanis Anna Regina Public Road vagy Essequibo Coast Public Road néven emlegetik a területet, míg ha kinyitjuk a Google térképet, arról értesülünk, hogy ez a Avenida 100 Bolívar. S azok a helybéliek, akik ezen a részen laknak, hivatalos nyelvük pedig az angol, nem ismerik fel a Google térképén az Av. 100 Bolívart.

Carl Greenidge guayanai külügyminiszter szerint a kérdés azért lényeges, mert ez a spanyol név azt sugallja, hogy az út már Venezuelához tartozik, vagyis itt a kis Guayana terüelti épségének megsértéséről van szó. Ezért fordult országa a Hágai Nemzetközi Bírósághoz. Venezuela sem volt rest, ők az Egyesült Nemzetek közbenjárását kérték.

A miniszter szerint az történik, hogy egy ország elhatározza: egy terület az övé, és ezt közli a Google-lal, azok pedig bejelölik a térképen, és máris a kezünkben van a jövő földrajzi káosza. Ugyanis éppen ez történt szerintük Venezuela részéről: úgy érezték, az övék, és ezt el is mondták az illetékes Google-alkalmazottaknak. Ők pedig berajzolták. Azt azonban Guayana is elismeri, hogy ezen a vidéken sok utcának egyszerűen nincs hivatalosan meghatározva a neve, vagyis ezek az adminisztratív hanyagságok messze vezethetnek.

Esequibo területe 159.500 négyzetkilométer, és Guayana területének a kétharmada. A Google pedig azzal védekezik, hogy komoly gondjai vannak a vitatott hovatartozású területek feltérképezésével. Igyekszik ezt a lehető legsemlegesebb módon megtenni, vagyis nem foglalni állást ezekben a vitákban. Egyszerűen megrajzolni…

De nem ez lesz a Google Maps első területi háborúja: 2010-ben Nicaragua csapatokat küldött egy olyan területre Costa Ricában, amelyet a magáénak tudott, de amelyet Costa Rica a Google segítségével kisajátított. A keresőben ugyanis Costa Rica részeként jelent meg az említett földdarab. A nicaraguai haderő ,,ellenállás nélkül” terjesztette ki fennhatóságát, egy lövés sem dördült, de a két ország a hágai bírósághoz fordult. Az ügy azóta is ott van…

150915122621_esequibo_304x171_bbc_nocredit

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez