Új tárgy a tantervben: a taposóakna

Izgatottan várják az új tantárgyakat és az új tanárokat az iskolások szeptemberben. Kicsit másképp van ez az idén Mariupolban, ahol a háború követel új ismereteket.

Több mint 109 gyermeket megsebesítettek, 42-vel pedig végeztek a taposóaknák és a fel nem robbant bombák a kelet-ukrajnai háborúban tavaly április óta – derül ki az ENSZ adataiból. Mariupolban egy négyéves kisfiú meghalt, három társa megsérült, amikor egy ismeretlen tárgy játék közben felrobbant – jelentette augusztus végén az UNICEF.

A hasonló esetek elkerülésére Mariupol vezetése oktatási anyagot szerkesztett a város 68 iskolájának, hogy mindent megtanítsanak a gyerekeknek a rejtett taposóaknákról és a fel nem robbant bombákról. Az anyagot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jóváhagyásával állították össze – tájékoztatott a Szabad Európa Rádió.

Sajnos, nem túlzott óvatosságról van szó. A szanaszét szóródott apró darabok sokszor csábítják a kíváncsi gyerekeket. Ráadásul nagyon is lehetséges egy ostrom Mariupollal szemben. Az Azovi-tenger partján fekvő félmilliós város ugyanis stratégiailag igen fontos helyen, az Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő út mentén fekszik. Ráadásul a tűzharcok és bombázások már súrolták a határait a kikötővárosnak, melyet az oroszbarát szakadárok nyíltan el akarnak foglalni.

Bár Minszk 2 alapján tűzszünet van Kelet-Ukrajnában, augusztus végén kiújultak a harcok és ez Mariupolt is érintette. A város peremterületei több tüzérségi támadást is elszenvedtek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez