Na de mégis, mit hoznak magukkal a menekültek Európába?

Kevés szó esik arról mostanában, hogy valójában kik is azok a menekültek, aki hátizsákjukkal a hátukon bebocsátásra várnak az Európai Unió határán. Az International Rescue Committee ezt próbálta kideríteni – munkatársai több tucat menekültet kerestek fel, hogy megtudják: honnan jöttek, és mit hoztak magukkal.

Az elmúlt hetek hírei gyakorlatilag csak a menekültválságról szóltak Európában. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy ezek az emberek jórészt olyan háborús övezetekből érkeztek, ahol állandó az életveszély. Otthonaikat lerombolták, életüket ellehetetlenítették, védelmet pedig gyakorlatilag senkitől sem kapnak –  ezért döntöttek úgy több százezeren, hogy útra kelnek. Na de kik is ezek az emberek, akiktől retteg Európa egy része, és mit rejtegetnek a hátizsákjukban? Megható és megdöbbentő képsorok következnek. A fotókat Tylor Jump készítette az International Rescue Committee számára.

Neve: Omra

Életkora: 6

Származási helye: Szíria, Damaszkusz

rescue4

A bátor kissrác szüleivel menekült el Szíriából, ahol lassan öt éve tart a kegyetlen és véres polgárháború. Ők azok közé a szerencsések közé tartoznak, akik már úton vannak Németország felé. És lehet, hogy e sorok írása közben már meg is érkeztek valamelyik német nagyvárosba, ahol befogadják őket. A 6 éves Omran egy iskolatáskával vágott neki az útnak, amibe gondoskodó édesanyja rengeteg ragtapaszt, kötszert, krémeket, lázcsillapítókat, gyógyszert és fogkrémet pakolt. Emellett némi élelmiszert és édességet is, hogy kisfiának legyen mit ennie a hosszú úton. Egy váltó ruha mellett más már nem volt a táskában.

rescue5

 

Neve: Iqbal

Életkora: 17

Származási helye: Afganisztán

rescue6Iqbal egyedül vágott neki a hosszú útnak. Afganisztán egyik legveszélyesebb tartományából, az északi Kunduzból menekült el, ahol továbbra is háborús helyzet uralkodik. Többezer kilométert tett meg gyalog. Átgyalogolta Irán keleti régióját, hogy eljusson Törökországba, majd onnan Leszboszba. Azt viszont még nem tudja, hogy végül hova is szeretne eljutni. Hátizsákjába egy váltás ruha és cipő mellett gyógyszert, fogkrémet és mobiltelefont rakott. Emellett volt nála hajzselé és bőrfehérítő krém is. Iqbal elmondta, hogy a kozmetikai eszközöket azért szerezte be, mert nem akarja, hogy tudják róla, hogy menekült. „Azt akarom, hogy jól álljon a hajam és fehér legyen a bőröm” – mondta Iqbal, aki azt reméli, hogy így nem fogják illegális személynek tekinteni, és a rendőröket sem hívják majd ki rá.

rescue7

 

Neve: Aboessa

Életkora: 20

Származási helye: Szíria, Damaszkusz

rescue2A fiatal nő a férjével és 10 hónapos kisbabájával hagyta el hazáját, nem sokkal azután, hogy az otthonuk közelében kirobbantak a harcok. Törökországba mentek, ahol hosszabb menetelés után egy motoros gumicsónakba szálltak, hogy átkeljenek az Égei-tengeren. A török hatóságok azonban elkapták őket, és elkobozták a csónak motorját, hogy így kényszerítsék őket visszafordulásra. Ők azonban nem adták fel, és kínkeservesen, de átevezték a tengert. A 20 éves édesanya elmondta, hogy csakis olyan dolgokat vittek magukkal, amikre a 10 hónapos babájuknak szüksége lehet. „Muszáj megvédenünk őt, és vigyáznunk arra, hogy ne legyen beteg” – mondta Aboess. A hátizsákba gyógyszerek mellett szirupokat, antibiotikumokat, babaételt és babakrémet pakolt be az anyukat, aki még egy kissapkát is eltett gyermeke számára. Emelett olyan hétköznapi dolgokat is bepakolt, mint a mobiltelefon-töltő, tisztasági kendő és szalvéta. Azt viszont még ők sem tudják, hogy kezdhetnek-e új életet valahol.

rescue3

 

Neve: Nour

Életkora: 20

Származási helye: Szíria

rescue10 Nour két táskával hagyta el hazáját, Szíriát, ahol zenészként és festőként tevékenykedett. Azt mondta, hogy az út során az embercsempészek kirabolták, és az egyik táskáját is elvették tőle, ezért szinte nem maradt semmije. Azokat a tárgyakat, amelyek nála vannak, a barátai adták neki. Az óráját a barátnője ajándékozta, aki Szíriában maradt. Emellett két gitárpengetője, egy kitűzője és egy mobiltelefonja van.

rescue11

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez