Megdöbbentő adatok – ezt gondolják a szírek a polgárháborúról

Ötből egy szír szerint az Iszlám Állam jó dolog, és szintén ötből egy úgy gondolja, most jobb a helyzet, mint amikor még Aszad uralta az egész országot. Ezek egy friss közvéleménykutatás eredményei – mert van egy cég, amelyik most beküldi a kérdezőbiztosokat az országba.

A legmegdöbbentőbb az egészben az, hogy  ez a dolog egyálktalán létezik. Pedig igaz, az ORB International most, a polgárháború közepén is készít közvéleménykutatást Szíriában.  Reprezentatívat, az ország mind a tizennégy kormányzóságában. Kérdezőbiztosaik egy hetes felkészítésen vesznek részt a törökországi Gaziantepben, onnan indulnak szerte Szíriába.

Bejutnak a damaszkuszi kormány által ellenőrzött területekre, a felkelők bázisaira, sőt az Iszlám Államba is. Ott minden esetben engedélyt kérnek a város vezetőitől a kérdőívezésre – és ezt általában meg is kapják. Csak a külfödli újságírókat, kamerás embereket tiltják ki ezekből a városokból. Johnny Heald, a cég tulajdonosa a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy ugyan veszélyes a feladat, amit végeznek, de 2005 óta, mióta a területen dolgoznak, még nem veszítettek embert. Peidg minden évben 40 kérdezőbiztos és 14 felügyelő koordinátor segíti munkájukat.

De mit is állapítottak meg most, 2015 kora őszén? Nos, egészen mást, mint amit várnánk.  A legmegdöbbentőbb talán, hogy a megkérdezett 1356 szír egyötöde – pontosabban 21%-a – úgy érezte most, a polgárháború negyedik évében, amikor az ország nagy része elpusztult, jobb az élet, mint a háború előtt, amikor Aszad elnök uralta az országot. Ugyanígy minden ötödik szír  jó dolognak érezte az Iszlám Államot – viszont 82%-uk értett egyet azzal, hogy az ISIS-t az Egyesült Államok teremtette. Ami ebben a félelmetes – legalábbis a külső szemlélő számára – a trend. Egy éve még alig 4% gondolta úgy, hogy az ISIS pozitív, igaz, a “kalitáfus” fővárosában már akkor is 24%-os volt a szélsőségesek támogatottsága.

Általában – 79% – elítélik a külfödli harcosok tevékenységét, és többségük (57%) azért úgy érzi, hogy folyamatosan romlik a helyzet.  Számunkra talán kicsit meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) ítéli el az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásai, ami nem sok jót vetít előre, ha a koalíció netán szárazföldi csapásokat is tervez. Érdekes összevetni ezt azzal, hogy az egy évvel ezelőtti felmérésben még 60% érezte úgy, hogy hasznos lenne a nemzetközi beavatkozás.

Ami talán még ennél is meglepőbb, hogy mindezek ellenére a szírek megőrizték optimizmusukat: a válaszadók 64%-a (igen, közel kétharmada) szerint lehetséges diplomáciai megoldása a konfliktusnak. Ennél is többen (65%) érzi úgy, hogy a polgárháború után a szírek békében fognak tudni élni egymással, és a szírek több mint kétharmada (70%) ellenezné az ország felosztását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez