Chile: az erős földrengés után nem jött a cunami

Chilében megszünt a cunami riadó, miután elmúlt az éjszaka bekövetkezett földrengés utáni szökőár-veszélyes időszak. A rengésnek nyolc halálos áldozata is volt.

A chilei földrengést előrejelző intézet szerint az éjszakai, a Richter-skálán 8,4-es fokozatú földmozgás az egyik legpusztítóbb volt a földrengésekkel gyakran sújtott Chile történetében. A nyolc halálos áldozat mellett mintegy egymillió ember kitelepítésével is járó földmozgás után az ország egész Csendes-óceáni partvédékén kiemelt szintű cunami riadó lépett életbe. Ezt most lefújták, így megszűnt a vészhelyzet a Húsvét-szigeteken is, ahol a turisták biztonságba helyezése adott kiemelt feladatot a katasztrófavédelemnek.

A 8,5-ös erősségű földrengés mintegy 50 kisebb rengés követte, a pánik nagy volt a lakosság körében. A földmozgást először helyi idő szerint 19.57-kor mérték a Coquimbo-i partvidéken. Epicentruma a fővárostól, Santiago de Chilétől 280 kilométerre északra lévő Illapel és Canela Baja települések közelében lehetett. A földmozgás 16 kilométerre a föld mélyében keletkezett és még az argentin fővárosban, Buenos Airesben is érezték.

Chile egy földrengésekkel különösen veszélyeztetett ország, mivel egész területén átvonul észak-déli irányban az Andok. Az eddigi legnagyobb ilyen katasztrófa 1939-ben volt, amikor 28 ezer ember halt meg a 7,8-as erősségű földmozgás következtében.

Az ország partjainál a tenger mélyében húzódik a Cinturon de Fuego (Tűzövezet), amely egy 450 aktív vulkánból álló vonulatot jelent és a hossza 40 ezer kilométer. Az országban bármikor történhet földrengés, a kisebb rengések pedig mindennaposak, ezt már a helyiek észre sem veszik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez