Ragadós a magyar példa – már Afrikában is fallal védenék a határt

Ráadásul mind ezt amerikai kommandósok segítségével, akik a nigeriekkel közösen már el is kezdték a fal tervezését az ország Nigériával határos területén.

„Bárki észrevétlenül átjuthat a határon és megölhet minket” – mondta Inoussa Saouna Diffa régió prefektusa, aki 75 faluvezetővel, politikussal és katonai parancsnokkal tárgyalt a fal építéséről, amely a radikális iszlamista Boko Haram lázadó-és terrorszervezet ellen nyújtana védelmet. A tanácskozáson egyébként néhány amerikai tanácsadó is részt vett, az USA különleges erőinek a tagjai. Az USA jelenleg ezer kommandóst állomásoztat szétszórva az afrikai kontinensen, akik tapasztalt és jól képzett katonák, komoly harctéri múlttal. Többségük megjárta Afganisztánt és Irakot is. Ezért komoly segítséget nyújthatnak a helyi hadseregek számára, hogy hatékonyabban vegyék fel a harcot a Boko Harammal szemben, amely egyébként hivatalosan is szövetségre lépett az Iszlám Állam terrorszervezettel.

Egy magát megnevezni nem kívánni amerikai forrás elmondta, hogy Niger azon országok közé tartozik, amelynek érdemes segíteni, mivel viszonylag stabil és komoly szerepet vállal a regionális konfliktusok rendezésében. Emellett a nigeri vezetés elkötelezett híve a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek. Az országban  2016-ban választásokat tartanak, amit a Boko Haram megzavarhat.

Nigeri vezetés egyébként áprilisban arra kérte Washingtont, hogy nyújtsanak katonai támogatást számukra a Boko Haram elleni offenzívába, amit februárban indítottak el. Az amerikaiak ezért néhány kommandóst küldtek az országban, akik jelenleg tanácsadással és kiképzéssel foglalkoznak. Azonban egy non-profit szervezet, a Spirit of America is jelen van az országban, amely „feltünés nélkül” próbál segíteni a nigeri vezetésnek. Elsősorban elsősegélycsomagokat, víztisztitó berendezéseket, gyógyszereket és orvosi eszközöket osztottak szét az országban. Emellett négyezer dollárral támogatták egy Boko Haram-ellenes konferencia megrendezését. A szervezet tevékenységéről azonban mindmáig csak nagyon keveset tudni Nigerben.

A szóban forgó fal, amit a Boko Haram ellen építenének fel több szempontból is hasznos lehet a Nigerieknek. A radikális iszlamista szervezet ugyanis több terrortámadást hajtott már végre a városban. Emellett régóta toboroz fiatal harcosokat az országból, hogy csatlakozzanak szent céljukhoz, az Iszlám Kalifátus létrehozásához, ami egyébként majdnem sikerült is nekik. Az iszlamisták emellett gyakran megbújtak az országban, ahol több falut és települést kifosztottak, majd felgyújtottak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez