Szabadon engedték a megpuccsolt elnököt

Az nyugat-afrikai ország irányítását átvevő katonai junta szabadon bocsátott Micheal Kafando ideiglenes elnököt, akit szerdán mozdítottak el erőszakkal a hatalomból. Az elnöknek nem esett bántódása és jó egészségi állapotban van – közölte a junta.

Az átmeneti kormány miniszterelnöke, Isaac Zida azonban továbbra is háziőrizetben van. A politikus házát a puccsot végrehajtó elnökigárda emberei őrzik. Szabadon bocsátásáról még nem nyilatkozott a katonai vezetés.

Az Afrikai Unió közben jelezte, hogy felfüggesztette Burkina Faso tagságát és szankciók bevezetését helyezte kilátásba, hogyha a junta nem engedi szabadon az átmeneti kormány őrizetbe vett tagjait. Az USA és Franciaország pedig elítélte a puccsistákat és a korábbi állapotok azonnali helyreállítását követelik.

Az országban továbbra is feszült a helyzet, ahol októberben tartották volna meg a választásokat, ami az átmeneti időszakot lett volna hívatott lezárni.

Közben a Nyugat-Afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) delegációt küldött az országba, a szenegáli elnök Macky Sall vezetésével, hogy tárgyaljanak a juntával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez