Visszatérhet az átmeneti kormány Burkina Fasóban

Erről a benini elnök Thomas Boni Yayi elnök beszélt, aki az ECOWAS delegációjának egyik vezetőjeként utazott az országba, hogy közvetítsen és tárgyaljon politikai krízis rendezésére a katonai juntával.

Hosszas tárgyalások után úgy néz ki, hogy sikerült megoldást találni a politikai krízis rendezésére, amit az elnökigárda emberei és Gilbert Diendere tábornok idézett elő azzal, hogy szerdán puccsot hajtottak végre az átmeneti kormány ellen, amely épp az októberi választásokat készítette elő.

A benini elnök, aki aktív szerepet játszik a krízis rendezésében azt mondta, hogy Michel Kafando ideiglenes elnök visszatérhet a hatalomba, hogy levezényelje az átmeneti időszak utolsó szakaszát, de tovább részleteket majd csak vasárnap fognak nyilvánosságra hozni.

A katonai junta vezetője Gilbert Diendere tábornok nem tagadta, hogy sikerült valamilyen fajta megállapodást elérni a hosszas tárgyalások során. Azt azonban kijelentette, hogy ő neki soha nem ált szándékában „hosszabb ideig magához ragadni a hatalmat”. Jelenleg pedig az a legfontosabb kérdés, hogy milyen feltételekben sikerült majd véglegesen megállapodniuk a közvetítőkkel és a civil vezetőkkel.

Az országban azonban továbbra is feszült a helyzet. A katonai hatalomátvétel után ugyanis utcai megmozdulásokra került sor, melyek erőszakba torkoltak. Legkevesebb 10 ember és több százan sérültek meg azóta, hogy az elnökigárda emberei elmozdították az átmeneti kormányt a helyéről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez