Putyinék boroztak, Ukrajna perel

Az orosz elnök és jóbarátja az előző hétvégén járt a Krímben, régi nevezetességeket nézegettek. És, ha már ott voltak, betértek a híres Massandra pincészetbe is. Ahol az igazgató állítólag kinyitott nekik egy palack 240 éves bort.

Az 1775-ös Jerez de la Fronterát még Mihail Voroncov herceg vitette a Krímbe Nagy Katalin cárnő idején. Most becslések szerint 80 ezer eurót ér. Ez volt az a palack, ami miatt pert készít elő Ukrajna.

Oroszország egy évvel ezelőtt annektálta a Krímet, és vele együtt persze a híres pincészetet is. Vlagyimir Putyin és Olaszország exminiszterelnöke az elmúlt hétvégén járt ott. Kérdezgettek ezt-azt az óborokról, aztán Silvio Berlusconi a híradások szerint felemelt egy palackot, és megkérdezte, hogy meg lehet-e kóstolni a tartalmát. A pincészet lelkes igazgatónője, akit már az oroszok neveztek ki a posztra, készségesen kinyitotta a 240 éves bort.

Arról nem szól a fáma, hogy a két vendég mennyit fogyasztott el belőle, de arról már igen, hogy az ukránoknál sikerült kicsapniuk a biztosítékot. Szerintük az összesen öt palackból álló vintage kollekció, amelynek része volt a most kinyitott üveg is, nemcsak a Massandra vagy a Krím öröksége, hanem az ukrán népé. Ezt a félsziget kijevi számüzetésben élő helyettes főügyésze közölte az AP hírügynökséggel. És azt is elmondta, hogy amíg a borászat Ukrajnához tartozott, addig csakis elnöki aláírással lehetett elárverezni vagy elajándékozni az értékes gyűjtemény bármely palackját, minden más lopásnak minősült.

Ezért aztán beperlik a készséges igazgatónőt, Janina Pavlenkót. Az 1894-ben megnyitott hírneves pincészet az ukrán állam tulajdona volt, mielőtt tavaly márciusban Oroszország annektálta a Krím- félszigetet. Most viszont, mint mindent arrafelé, azt is az orosz állam ellenőrzi. Olyannyira, hogy tavaly nyáron a borászat felkerült az Európai Unió szankciós listájára. Így aztán szakértők szerint a vád sorsa igencsak kérdéses.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez