Egykori jezsuita tanára könyvét kapta Fidel ajándékba a pápától

Armando Llorente jezsuita oktató könyvét és két CD-t ajándékozott Ferenc pápa Fidel Castrónak, akivel vasárnap mintegy 30 percre találkozott a volt kubai vezető rezidenciáján. Armando Llorente oktató volt abban a kollégiumban, ahol Fidel Castro tanult: a jezsuita tanárnak 1961-ben el kellett hagynia Kubát és spanyol számüzetésben halt meg 2010-ben. 

 

Halála előtt három évvel úgy nyilatkozott, hogy ha a kubai vezető óhajtja, akkor azonnal csomagol és elutazik Kubába. Erre nem került sor, Castro nem regált a felvetésre. Eközben a jezsuita tanárt rendszeresen olyan vádak érték, hogy a kubai forradalom és Fidel mentora a szabad világban.

Llorente visztont írt egy könyvet és abban ismerteti nézeteit hazáról, változásról, vallásról és forradalomról. Ezt  a könyvet kapta  meg – többek között – Fidel Castro a pápától. Austen Ivereigh, a pápa életrajzírója szerint    az ajándék segít majd a volt kubai vezetőnek megbékélnie a múltjával. Llorente még a negyvenes években ismerte Fidel Castrót    a havannai Belén Kollégiumban, ahol professzor volt és  ahol Fidel is tanult. A pápa maga nem adott magyarázatot ehhez az ajándékhoz és nem ez volt az egyetlen könyv, amit magával hozott Kubába.

Fidel könyvtárát gazdagítja mostantól az olasz Alessandro Pronzato ,,Tele szájjal nevettünk” című könyve és egy evangéliumi meditációkat tartalmazó könyv, az Evangelios molestos.

Kubai részről Ferenc pápa ugyancsak egy könyvvel térhet haza. A Fidel és a vallás című könyvet Frei Betto készítette, egy hosszú interjú a kubai vezetővel 1985-ből. Betto a brazil felszabadítás teológiája nevű egyházi mozgalom képviselője szintén Kubában tartózkodik és a pápa látopgatására érkezett Havannába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez