Ilyen a kínai Szilícium-völgy

A közel 9 milliós Hangcsou (杭州,pinyin átirattal Hangzhou) a kelet-kínai Csöcsiang (浙江,Zhejiang) tartomány fővárosa, Kína negyedik legnagyobb metropolisza (35 ezer négyzetkilométeren több mint 21 millió ember él), amely az elmúlt években jelentősen járult hozzá a kínai össznemzeti gazdasági teljesítményhez. Miközben az ázsiai óriás növekedésének lassulásáról hallhattunk nemrégiben, Hangcsou továbbra is stabilan „termel”, azaz elsősorban a városra oly jellemző szolgáltatási szektorban tartja vezető pozícióit.

Mindennek hátterében számos természeti adottságot is találunk. Közülük legelsőként az országszerte ismert Nyugati-tó (西湖,Xi Hu) említendő, mely 2011 óta az UNESCO Világörökség része, egyik leglátogatottabb kínai helyszíne. Sok művészt ihletett meg az évszázadok során, mára pedig a Hangzhou városába látogató turisták jelentős többségének egyik egyértelmű célállomása. Csak 2012-ben közel 84 millió látogató érkezett a városba, ezzel az általa abban az évben megtermelt GDP több mint felét adta a turistákat kiszolgáló intézményeivel, vállalkozóival.

 

04_hangzhou_10

A China Briefing szerint a Hangzhou által 2012-ben megtermelt GDP meghaladta a 780 milliárd jüant, ami kb. 123 milliárd amerikai dollárnak felet meg és 9 százalékos éves növekedést takart. A szolgáltatási szektor további fontos termelőágazatait az elektronika és informatika, az orvostudományt támogató mérnöki tevékenységek, a textíliák és ruházat tervező és forgalmazó aktivitásai, autóalkatrészek fejlesztése és gyártása, valamint az étel- és italforgalmazás jelentik. Mindezeket egészíti ki még a környék remek mezőgazdasági adottsága, melynek okán Hangzhou-t több jelzővel is illetik Kína-szerte: többek között a tea fővárosának, a selyem hazájának, illetve a hal és a rizs földjének nevezik. Aki a városba látogat, mindenképpen meg kell, hogy kóstolja a Nyugati-tó híres halát! Nem meglepő mindezek után, hogy az elmúlt 15 évben a GDP egy főre vetített értéke majdnem megötszöröződött.

04_hangzhou_11

Erőteljesen épül ki a kínai „Sziliciun-völgy” is a város határában: az 1993-ban létesített Hangzhou Gazdasági és Technológiai Fejlesztési Zóna valójában egy óriási ipari park, amely mára 1100-nál is több szoftverfejlesztőcégnek és BPO-vállalkozásnak ad otthont. Közülük a világ legnagyobb B2B portálját üzemeltető Alibaba említendő legelsőként. Olyan világvezető cégek, mint a Nokia, a Motorola vagy a Siemens is létresítettek már itt K+F egységeket. Nemrég pedig a Hangzhou Normal University-vel (HZNU) indultak meg tárgyalások arról, hogyan kapcsolható be az egyetem szakmai tudásbázisa, kreatív ereje a fejlesztésekbe. Az Alibaba által használt terület egyébként éppen a HZNU campus-szal szemközti telken található.

A HZNU-val a magyar felsőoktatási szektorból a Pécsi Tudományegyetem épített ki intenzív kétoldalú kapcsolatot, amely a szokásos csereprogramokon túlmenően a jövőben közös képzéseket is eredményezhet. Az 1908-ben eredetileg tanárképző intézményként alapított egyetem ma 20 ezernél több hallgatót oktat, évről-évre pedig bővülő partnerrel valósít meg közös programokat a világ különböző pontjain. A magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztése szempontjából a pécsi együttműködés sokat ígérőnek tűnik. A következő lépésre pedig már a 2015-16-os tanévben sor kerülhet.

Az út támogatói

Kiemelten köszönjük a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, továbbá a Magyar Afrika Egyesület és a Pécsi Tudományegyetem támogatását és a kutatóút megvalósulásához nyújtott segítséget.

Szerző: Tarróssy István

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez