Irakiak is voltak a hűtőkocsiban megfulladt menekültek között

Tíz iraki áldozatot azonosítottak eddig a hűtőkocsiban megfulladt migránsok közül. Négyük holttestét hazaszállították.

Tíz iraki áldozatot, köztük egy nőt és kilenc férfit azonosítottak eddig abból a 71-ből, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén – közölte szerdán a burgenlandi rendőrség. A hatóság tájékoztatása szerint az azonosított tíz áldozat közül mindegyik ötven év alatti volt. A hozzátartozókat már értesítették, négy áldozat földi maradványait már hazaszállították.

Az A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt. Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak.

Az azonosítás során a hűtőkocsiban talált mobiltelefonok adatai, utazási dokumentumok, hátizsákok és táskák segítették a hatóságok munkáját. A hozzátartozók közül többen DNS-mintavételnek vetették alá magukat saját országukban, néhányan pedig Ausztriába utaztak, hogy közvetlenül felvegyék a kapcsolatot a nyomozókkal.

Az áldozatok hazaszállításáról a hozzátartozók gondoskodtak – erősítette meg kedden Gerald Pangl tartományi rendőrségi szóvivő. Elmondta, hogy Szíriával, Irakkal és Afganisztánnal jól együtt tudtak működni a DNS-mintavételnél. A rendőrség számításai szerint az összes menekült azonosítása még hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. A hozzátartozók továbbra is jelentkezhetnek a tartomány által létrehozott forródróton és a rendőrség elérhetőségein.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez