A csókolózás megszünteti az allergiát

Japán általában jól szokott szerepelni az éves Ignobel-díjátadókon, ahol a kilenc éve kapnak díjat azok, akik valamilyen szokatlan, haszontalan dolgot hoznak létre. A humoros tudósok felfedezettjei között japán díjazott is szerepel.

Mi is az Ignobel-díj? Az Ignobel-díj (alantas, fölösleges, semmire sem való) a Nobel-díj paródiája. A nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett. Tavaly Kijosi Mabucsi professzor kapott díjat Japánból, aki meghatározta, hogyan is csúszunk el a banánhéjon.

Idén Dr. Hadzsime Kimata, az oszakai Heyagawa Allergia Klinika professzora is kapott Ignobel-díjat. Kimata kutatása mindazonáltal igen érdekes, és mondhatni édes terület: a csók. Kutatása arra irányult, hogy hogyan lehet csökkenteni az allergiás reakciókat a csókolózással.

018

Kimata egy 60 főből álló csoportot vizsgált, akiknek szénanáthájuk, vagy valamilyen allergiás ekcémájuk volt, valamint egy 30 fős kontrollcsoport is jelen volt a kísérleteknél, akik nem küzdöttek allergiás problémákkal. A résztvevők mindegyike állította, hogy nem csókolóznak rendszeresen. Kimata biztosított számukra egy privát szobát, ahol azt az utasítást adta nekik, hogy 30 percig „koncentráljanak” egymásra. Kimata még lágy zenét is szolgáltatott a szobában.

Érdekes módon az allergiások körében csökkentek a bőr és japán pollen allergiás reakciói, sőt egyes fehérjék száma is csökkent a vérplazmában. Ami megfigyelhető volt, hogy a csókolózás során a nem allergiás alanyoknál semmilyen változás nem történt.

023

2004-ben Kimata a következő szintre emelte a kísérletet, és az allergiás bőrkiütéseket a szexen tesztelte. Az eredmények hasonlóak voltak a csókhoz: mint kiderült, a szex is csökkenti pollen, vagy a poratka okozta allergiás reakciókat.

Végül egy 2006-os tanulmányban Kimata leírta, hogy a csókolózás az immunoglobin E (IgE) termelés csökkenését eredményezi, amely kapcsolatban áll mindenféle allergiával, a szénanáthától az asztmáig.

Dr. Kimata nem tudott részt venni a díjátadó ünnepségen, de küldött egy videó-üzenetet.

Egyéb Ignobel-díjasok 2015-ben:

Kémia-díj

Ausztrália / USA

Majdnem képesek voltak kémiailag főtt tojásból főtlent csinálni.

Fizika-díj

USA / Tajvan

Megállapították, hogy az emlősök mérettől és formától függetlenül, nagyjából ugyanannyi ideig pisilnek. (21 vagy 13 másodperc)

Irodalmi Díj

Hollandia / USA / Belgium / Ausztrália

Úttörő munkájukért, hogy bevezetésre került a nemzetközi szó használata: a „He?”

Management Díj

Olaszország / Németország / Szingapúr / USA / UK / India / Franciaország / Luxemburg / Németország / Japán

Rájöttek, hogy az üzleti kockázatvállalás és a gyermekkorban bekövetkezett természeti katasztrófák negatív élményei között nincs összefüggés.

Élettani és Rovartani-díj

USA / Kanada / UK / Hollandia

Justin Schmidt fejlesztése a Schmidt fájdalomindex, amely méri a különböző rovarcsípések okozta fájdalmat. Schmidt saját testét tette ki rovarcsípéseknek 25 helyen a testén, még az orrán belül is, illetve a péniszén.

Gazdasági díj

Thaiföld

A Bangkoki Fővárosi Rendőrség

Mert plusz pénzt adtak az alkalmazottaknak, ha nem fogadták el a kenőpénzt.

Matematika-díj

Ausztria / Németország / UK

Elizabeth Oberzaucher, és Karl Grammer

Mert matematikailag kiszámolták hogy lehetséges volt e, hogy a marokkói császár, Moulay Ismael 888 gyermek apja lett, 30 év leforgása alatt, és ha igen, hogyan?

Biológia-díj

Chile / USA

Készítettek egy csirkét, amelyik úgy jár, mint egy dinoszaurusz, ha egy hamis farkat csatolnak hozzá.

Orvostudomány-díj

Kanada / UK / Új-Zéland / USA / Bahrain / Belgium / Dubai / India / Dél-Afrika / Szíria / Kína

Mert felfedezték, hogy pontosan diagnosztizálni lehet a súlyos vakbélgyulladást abból, hogy hogyan reagál a paciens, ha egy autó áthajt rajta, mint egy fekvőrendőrön.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez