Akcióban az Iszlám Állam ellen az orosz harci gépek

Bevetette az Oroszországtól kapott új harci repülőgépeit a szíriai hadsereg az Iszlám Állam ellen az észak-szíriai Aleppó tartományban – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) csütörtökön.

Az OSDH közlése szerint ezek a gépek “nemrég” érkeztek Szíriába, és szíriai pilóták vezették őket. A harci repülők az Aleppó tartomány keleti részén fekvő, a dzsihadisták által körbezárt, kormánykézen lévő légi támaszpont környékét támadták.

Egy név nélkül nyilatkozó szíriai katonai vezető kedden arról számolt be, hogy a kormányhadsereg legalább öt harci repülőgépet, valamint a célpontok azonosításában segítő felderítő gépeket kapott Oroszországtól.

Moszkva korábban közölte, sohasem rejtette véka alá azt, hogy haditechnikai eszközökkel támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű fegyveres erőket, illetve a közel-keleti országban tartózkodó orosz katonák a fegyverek használatának elsajátításában segédkeznek, de nem vesznek részt harci cselekményekben. Amerikai tisztviselők szerint a szíriai kormányerőknek szállított haditechnikai eszközök között harci repülőgépek, helikopterek, tüzérségi lövegek vannak.

A Kreml a napokban közölte, nem zárja ki, hogy a szíriai elnök kérésére katonákat is küldjön a négy és fél éve polgárháború sújtotta országba. Moszkva, amely Damaszkusz szövetségese, a segítségnyújtást az Aszad-rezsimnek azzal magyarázta, hogy a kormányhadsereg a leghatékonyabb erő az ország egy jelentős részét uraló Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

Az orosz védelmi miniszter eközben közölte, hogy szeptember végén és októberben haditengerészeti gyakorlatokat tartanak a Földközi-tenger keleti részén. A manőverekben egyebek közt egy irányított rakétákkal felszerelt cirkáló és egy romboló, illetve egy partra szállító hajó vesz részt. A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy Oroszország az évnek ebben az időszakában mindig hadgyakorlatozik, a földközi-tengeri manővereket pedig már egy éve jóváhagyta az orosz kormány.

A közelmúltban számos nyugati lap arról cikkezett, hogy Moszkva erősíti katonai jelenlétét Szíriában. Friss műholdképek tanúsága szerint Oroszország vélhetően két újabb katonai bázist épít a közel-keleti országban – közölte kedden a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap.

Szakértők szerint az orosz lépés a háború sújtotta közel-keleti országban több célt is szolgálhat. Amellett, hogy megerősíti Aszad kormányát és a hozzá hű fegyveres erőket, megalapozhat egy, a szíriai rezsimet és Iránt tömörítő új, az Iszlám Állam elleni koalíciót, illetve sokkal nagyobb befolyást biztosíthat Moszkvának Szíria jövőjének alakításában, miközben elvonja a figyelmet az ukrajnai konfliktusról.

Fotó: The Aviationist

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez