Erős kontroll és biztosítékok a pénzpiaci befektetőknek Ugandában

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) kampalai vezetője, Lukács Balázs az Ugandai Pénzügyi Felügyelőség (Capital Markets Authority) meghívására részt vett Uganda fővárosában a Golf Course Hotel konferenciatermében rendezett egyeztető konferencián.

A HTCC és a CMA együttműködése lassan három éve kezdődött, amikor magyar pénzügyi szakemberek érkeztek Ugandában tevékenykedő befektetési alapkezelő cégekhez. A Kereskedelmi Központ koordinációjának köszönhetően így az ugandai tőkepiacokon mára már magyar szakembergárda is dolgozik, ők ugyancsak résztvevői voltak a konferenciának.

Ahogyan Európában, úgy itt, Afrika szívében is megfelelő és kiemelt felügyelet alatt tartják a befektetési piac szereplőit. Érdekesség, hogy például a banki betétek után a Bank of Uganda 99 százalékban garanciát vállal, ami az európai szabályozás szerint limitált, mint nem túl régen Magyarországon is megtudhattuk a figyelem központjába került brókerbotrányoknál.

Az Ugandai Pénzügyi Felügyelőség engedélyeztetési eljárása a jelentkezők tervezett aktivitása alapján különböző módszerek szerint mindenre kiterjedő átvilágítást és személyi megfelelést követően körülbelül 18-22 hónap alatt fejezhető be. Az engedéllyel már rendelkező cégeknél helyi alapokat kezelő, nemzetközi pénz és tőkepiacokon kereskedő szakértők is csak megfelelő képzettség és gyakorlatot követően kaphattak jogosultságot a tevékenységükre. Meghatározott tőkebiztosítékot kell a tranzakciókat felügyelő gondnoknak (custodian) a kijelölt bankoknál elhelyeznie, mielőtt a befektetők pénze a rendszerbe érhetne. A lekötött biztosítékkal és a Bank of Uganda „Custodian” bankot megtartó 99 százalékos garanciáival a háttérben védik első körben a rendszer működését, és a nagyobb profit reményében a gyorsan fejlődő afrikai piacokat megcélzó befektetőket.

A mostani CMA-találkozón többek közt a befektetők további védelmére és garanciáira vonatkozó törvényi változásokról, javaslatokról volt egyeztetés a hatóság és a cégek képviselői között. Ahogyan azt Angela Kiryabwire Kanyima együttműködésért felelős igazgató elmondta, a felügyeletnek is az a célja és érdeke, hogy minél több befektető döntsön az ugandai gazdaságot is fejlesztő alapok mellett. Valamint a lakosságot is arra ösztönöznék, hogy használják a pénz- és tőkepiacokat a megtakarításaikhoz. Ehhez megfelelő körülményeket kell biztosítani. Az erős kontroll és biztonság megőrzése az ő feladatuk, amit mindenképpen párbeszéddel és szakértő tanácsok mellett szeretnének elvégezni, nem hátráltatva ezzel a törvényesen működő vállalatokat. Külön kiemelte a Vestoq Befektetési Alapkezelő tevékenységét, és az ugandai igazgatóság mellett dolgozó magyar vezetők szakmai felkészültségét és tapasztalatait.

A Befektetőket Kompenzáló Alap (Investor Compensation Found) növelésének módszereiről, a kompenzáció módjáról, törvényben, vállalásokban szereplő határidőkről volt még szó a workshop-on. Folyamatosan egyeztetnek a cégekkel a változtatásokról, hogy ne akadályozzák a piac növekedésének ütemét.

Látva az afrikai gazdaságok fejlődését, potenciálját, egy ellenőrzött feltételek mellett működő pénzpiaci befektetés nagyon vonzó lehet még nekünk, európaiaknak is. Bár csak nagyon kevés információval rendelkezünk és a távolság miatt is átláthatatlannak tartjuk, mégis érezhetően történt valamiféle nyitás, és egyre többen döntenek Afrika mellett. Léteznek tanácsadó cégek és akár maga a HTCC hálózat is képes biztonsággal partnereket ajánlani egy ilyen jellegű befektetés mellé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez