Afrikai menekültek Szlovákiában

Összesen 66 szomáliai menekültet fogadtak be Eritreából szeptemberben a kelet-szlovákiai, homonnai vészhelyzeti tranzitközpontban. A migránsokat a Nemzetközi Migrációs Szervezet helyezte ott el ideiglenesen.

Olyan gyermekes családokról van szó, akik huzamos időre menekülttáborokban rekedtek, elveszítve annak reményét, hogy hazatérhetnek otthonaikba, mert ott üldöztetés és a puszta létért való harc várt volna rájuk – írja a vilagszam.hu.

Amint arról a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szlovákiai kirendeltségének internetes portálja tájékoztatott, a homonnai (Humenné) vészhelyzeti tranzitközpontban (Emergency Transit Centre – ETC) legfeljebb 6 hónapot töltenek el a szomáliai menekültek. Ez idő alatt az IOM munkatársai felkészítik őket az Amerikai Egyesült Államokban, illetve adott esetben más olyan országban való életre, amelyben majd végleg elhelyezik őket.

A szomáliai menekültek előbb biztonsági meghallgatásokon, majd egészségügyi kivizsgálásokon esnek át, illetve olyan gyakorlati információkkal látják el őket, amelyek segítségükre lesznek abban, hogy eligazodjanak új hazájukban és sikeresen beilleszkedjenek majdani otthonaik kulturális környezetébe.

A mostani már a hatodik szomáliaiakból álló csoport, akiknek átmeneti menedéket biztosít Szlovákia. Ez egyben azt is jelenti, hogy a homonnai ETC 2009-es megnyitása óta 2015 szeptemberéig az átmenetileg Szlovákia területén elhelyezett menekültek száma 853 főre emelkedett. A vészhelyzeti tranzitközpont az ENSZ menekültügyi főbiztosának (UNHCR) védnöksége alatt egy háromoldalú, Szlovákiai, az IOM, valamint az UNHCR közti szerződés alapján fogad be átmeneti időre menekülteket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez