Mit szólnál, ha kiderülne, hogy a szomszéd pék az Iszlám Állam harcosa volt?

Kiflire cserélte a Kalasnyikovot. Belgiumban, Antwerpenben működtet ma egy kis pékséget az Iszlám Állam egykori fegyverese. Volt idő, amikor az AK-47-esével aludt. Most hajnalban kel, hogy a kenyeret és a péksüteményeket bepakolja a kemencébe.

Michael katolikus családban nevelkedett Antwerpenben. Aztán 2007-ben áttért az iszlámra, és felvette a Younés nevet. Öt évvel később, 26 évesen beállt egy radikális iszlám csoportba. A Sharia4Belgiumot még abban az évben betiltották gyűlöletkeltés miatt. 2013-ban Younés Szíriába ment, és csatlakozott az ISIS-hez. Történetét a Paris Match-nak mesélte el.

“Legfőképp azért mentem, mert iszlám környezetben akartam élni.” Hat hetet töltött az Iszlám Állam fegyvereseivel Aleppó mellett, harcolt a Szabad Szír Hadsereg lázadói ellen. “Az AK-47-esemmel aludtam, és még két kézigránát is volt a párnám alatt.” De aztán lelépett: hiányzott neki a családja. Akkorra már elvált, két kisfia a volt feleségénél maradt. Nemrégiben újraházasodott: egy 17 éves muszlim lányt vett el.

Mikor visszatért Belgiumba, őrizetbe vették. Előzetesben volt két hónapig, aztán három év felfüggesztett börtönre ítélték. Azért volt ilyen enyhe az ítélet, mert semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy bármilyen bűntényt elkövetett volna Szíriában. Most a visszatért dzsihádistákkal foglalkozó kormányprogramban vesz részt.

Mindazonáltal még ma is az ISIS zászlaja van a falon az ágya fölött, és azt sem tagadja, hogy kínzott meg embereket. “A foglyok szemét bekötöttük. És amikor nem válaszoltak a kérdésekre, vertük őket. Szíria háborús ország: az emberek nem lepődnek meg ezen.”

Azt mondja, megtagadta a dzsihádot, de meggyőződése, hogy egy napon az iszlám ideológiája fogja uralni a világot. És hogy nem bánta meg szíriai kitérőjét.

A pékségben, ahol szendvicseket is árul, nem használ sonkát: pulykával helyettesíti. Szereti, hogy önmaga főnöke, így van ideje a napi ötszöri imára. Otthon hagyományos iszlám viseletben jár, de a boltban nem – azt mondja, nem tenne jót az üzletnek. De kezet azért nem ráz senkivel, és szakállt is növesztett.

Amikor az újságírók az elhurcolt és szexrabszolgává tett jazidi nőkről kérdezik, akkor is kész válasszal áll elő. “Jobb rabszolgának lenni, mint halottnak.” Az ókori romváros, Palmüra lerombolásáról pedig azt mondja: iszlám bíróság határozott róla. “Ezek a helyek a hitetlenség helyei.”

Mióta a Paris Match után az RTL is foglalkozott Younés sztorijával, a közösségi médiában sokan szólítottak fel a pékség bojkottjára. Többen kérdezik, hogy a belga igazságszolgáltatás mikor védi végre meg a polgárokat?

De akad olyan is, aki úgy véli: jó, hogy mészárosból pék lett Younés/Michael. A 11 milliós Belgiumból becslések szerint 380-480 fiatal ment eddig Irakba és Szíriába, hogy a “kalifátus” oldalán harcoljon.

Fotó: Paris Match

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez