Megvenné az orosz lila krumplit?

Súlyos összegeket költ mostanában mezőgazdasági fejlesztésekre Oroszország. A különböző szankciók és embargók miatt kiszoruló termékeket új, saját élelmiszerekkel pótolnák, például lila krumplival, zöld padlizsánnal, vagy narancssárga görögdinnyével.

Az egyik legnagyobb orosz fejlesztő központ, a Szkolkovo mezőgazdasági biotechnológiai részleget nyitott, hogy az évek óta sorvadó ágazatot felfejlessze. Már azért is szükséges a hazai mezőgazdaság támogatása, hogy pótolni lehessen az importkorlátozások alá eső külföldi élelmiszereket.

Agresszív Ukrajna-politikája miatt az Európai Unió és több nyugati ország gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben 2014 tavaszán. Erre válaszul Moszkva embargóval korlátozta ezen államok élelmiszer-importját tavaly augusztus végén.

Az Oroszországban fogyasztott legtöbb növény- és állatfajta külföldi import – nyilatkozta a Szkolkovo munkatársa, Jurij Nyikolszkij a Russia Beyond the Headlines cikkében. Azt is elmondta, hogy a rendszerváltás előtt jól működő kísérleti központok már szinte teljesen elnéptelenedtek, és a kutatók vagy külföldre mentek, vagy szakmát váltottak.

Ezt a trendet remélik megfordítani a Szkolkovo új központjában, felkutatva a legjobb szakértőket és feltérképezve a legígéretesebb területeket. Egészen pontosan azt tervezik, hogy 2020-ra körülbelül 200 új projekttel fejleszthetik az orosz mezőgazdaságot és az ipart, ezekre legalább 5 milliárd rubelt költenének.

A programban biotechnológiai és genetikai módszereket alkalmazó kutatócsoportok és vállalkozások vehetnének részt. A lehetséges támogatott projektek között akad néhány meglepő is. Például a Kaszpi-tenger közelében fekvő Asztrahányban olyan padlizsánt kísérleteztek ki, amely tölcséralakú, zöld, és kicsit sem keserű. Mások nagy mennyiségű antioxidáns és C-vitamin hozzáadásával lila krumplit állítottak elő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez