Gyerekkatonák a francia légicsapás áldozatai Szíriában

Francia vadászgépek vasárnap hajtották végre első bevetésüket Szíria felett. A légicsapás 30 halálos áldozatott követelt, köztük 12 gyerekkatonáét, akik az Iszlám Állam oldalán harcoltak – ezt állítja egy londoni székhelyű emberi jogi civil szervezet.

Hat francia vadászgép vett részt a bevetésen Dier al Zour tartomány felett, ahol sikeresen megsemmisítettek egy bázist – mondta korábban Francois Hollande francia elnök. Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter pedig arról számolt be, hogy a bázis az Iszlám Állam egyik stratégiai fontosságú objektuma volt, amit sikerült földig rombolni, és ez komoly veszteséget jelent a terrorszervezetnek. A létesítmény ugyanis egyfajta logisztikai és kiképzőbázisként szolgált a Szíriában és Irakban harcoló ISIS-milicisták számára. A francia védelmi miniszter a bevetést önvédelmi akciónak minősítette, arra hivatkozva, hogy információik szerint az ISIS itt készíti fel azokat a külföldi terroristákat, akiket európai, főként franciaországi merényletekben akar bevetni.

A londoni székhelyű Observatory for Human Rights civil szervezet azonban azt jelezte, hogy a támadásban 30-an haltak meg, köztük 12 gyerekkatona, akik az ISIS oldalán harcoltak. Több mint 20-an pedig megsérültek a légicsapásban.

A BBC-nek még júniusban egy volt gyerekkatona elmondta, hogy az Iszlám Állam és a szíriai kormányerők egyaránt alkalmaznak kiskorúakat a soraikban. Ezt az ENSZ egy korábbi jelentésében is megerősítette, elítélve mindkét oldalt a kiskorúak harci feladatokra való alkalmazása miatt. Többségük egyébként 15-16 év körüli fiatal, de akadnak 13 évesek is, akik sokkal elszántabbak, mint felnőtt harcostársaik – mondta a BBC-nek a korábban katonaként szolgáló 18 év alatti fiú.

Mindeközben a francia külügyminiszter jelezte, hogy francia ügyészek vizsgálatot indítottak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya ellen, hogy fényt derítsenek azokra a feltételezett emberiesség elleni bűncselekményekre, amiket a négy éve tartó polgárháború során követtek el. A francia ügyészek a vizsgálatok során elsősorban arra a jelentésre fókuszálnak, amelyet egy éve állított össze három háborús bűnökkel foglalkozó ügyész. Ebben az áll, hogy a szíriai kormányerők szisztematikusan kínoztak meg, majd végeztek ki körülbelül 11 ezer embert azóta, hogy kitört a polgárháború 2011-bn. A jelentés egyébként egy volt katonai rendész tanúvallomásain alapszik, akit csak „Cézárként” említenek a dokumentumban. Az illető korábban a szír kormányerőkben szolgált, majd dezertált. A jelentés összeállításához pedig 55 ezer digitális fotót is rendelkezésre bocsátott, amelyek állítólag az Aszad-rezsim által elkövetett gyilkosságokat dokumentálják.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez