Tehénpletyka miatt lincseltek meg egy férfit

Az 50 éves Mohammad Akhlaq-ot a szomszédai rugdosták és kövezték halálra. Azért, mert olyan pletyka terjedt el róla és a családjáról, amire a világon máshol senki se kapná fel a fejét. De ez Indiában történt.

A halálra kövezett férfi 22 éves fia megmenekült – megsérült ugyan, méghozzá súlyosan, de már kórházban ápolják. Az Uttar Pradesh államban lévő Dadri faluban hat embert vettek őrizetbe a támadók közül. A rendőrök most azt vizsgálják, kitől indult útjára a végzetes pletyka.

Nevezetesen az, hogy Akhlaq és családja marhahúst tart otthon, sőt, esznek is belőle. Ez pedig nagyon érzékeny téma arrafelé. India 1.2 milliárd lakójának 80 százaléka hindu, és náluk szentnek számít a tehén. Uttar Pradesh-ben pedig nemrégiben szigorítottak a törvényeken: teljes egészében betiltották ezeknek az állatoknak a levágását, húsuk tárolását vagy fogyasztását. Amitől persze nem mindenki boldog: sokan kérdezik, miért kukucskál bele az állam a fazekukba, miért akarja megszabni, hogy mi kerüljön a tányérjukra.

Akhlaq családja azt mondja: valóban volt hús a hűtőjükben, de nem marháé, hanem birkáé. Mindenesetre most a rendőrség elvitte, és vizsgálja. A helyi kapitány azt mesélte az AFP-nek, hogy a pletyka a tiltott húsról az egyik templomból indult útjára. Amint kipattant, máris összeverődtek a helyiek, és útnak eredtek, hogy megbüntessék érte a családot. “Több mint százan voltak” – idézi fel a borzalmas hétfő éjszakát Akhlaq 18 éves lánya. “Mind a faluból.” Betörték az ajtót, aztán nekiestek az apának és fiának. A családfőt kirángatták a háza elé, és téglákkal ütötték.

Amikor később Akhlaq gyilkosait őrizetbe vették, a falu nem adta könnyen őket. A helyiek tiltakoztak, össze is csaptak a rendőrökkel, megdobálták a kocsikat. A falu egyébként alig 50 kilométerre van India fővárosától, Új-Delhitől. A hatalmas országban 11 szövetségi államban tiltja törvény a tehenek, bikák, borjak levágását. Utar Pradesh csak egy közülük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez