Putyinék beismerték: nemcsak az Iszlám Állam ellen harcolnak Szíriában

Moszkva elismerte csütörtökön, hogy Oroszország nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet ellen hajt végre légicsapásokat Szíriában, hanem más „ismert” terrorista és szélsőséges csoportok ellen is.

Bár korábban arról beszéltek, hogy csak az Iszlám Államot támadják, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e Moszkvának listája a szóban forgó terrorszervezetekről. „Természetesen van. Ezek tulajdonképpen ismert szervezetek. Természetesen a célpontokat a szíriai hadsereggel egyeztetve határozzuk meg” – mondta Peszkov.

Közben csütörtökön ismét légicsapásokat mértek a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők állásaira az orosz légierő gépei Szíriában – jelentette a libanoni pánarab al-Majadín televíziós csatorna.

A damaszkuszi rezsim pártján álló tévécsatorna beszámolója szerint az orosz gépek legalább 30 légitámadást hajtottak végre. Csapásokat mértek egyebek mellett az északnyugati Dzsiszr-es-Sugur városhoz közeli vidéki területekre, amelyeket felkelőknek egy, az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnyát, az an-Nuszra Frontot is magában foglaló szövetsége, a Hódítás Hadserege nevű iszlamista ernyőszervezet ellenőriz.

A híradás szerint légicsapások értek más területeket is Idlíb tartományban, köztük a Závija-hegység térségét és a délebbre fekvő Hama tartomány egyes területeit. Az ellenzékhez húzó Orient News hírcsatorna arról számolt be, hogy Hamában az orosz gépek a lázadók állásait lőtték.

Oroszország szerdán indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére, a szíriai kormányerőkkel együttműködve a négy és fél éve polgárháború sújtotta közel-keleti országban. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nem az Iszlám Állam dzsihádista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is. Légicsapásokat mértek egyebek között a közép-szíriai Homsz tartományban. A helybéliek eddig nem látott pusztításról számoltak be.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint orosz harci gépek csütörtökre virradóra újabb légitámadásokat indítottak Szíriában, ezúttal tényleg az Iszlám Állam négy állása ellen, „szigorúan kerülve, hogy lakott területeken pusztítsanak”. A Szuhoj-24M és Szuhoj-25 harci repülőknek nyolc bevetésük volt. Egyebek közt csapást mértek Idlíb közelében egy lőszerraktárra, Hama mellett egy háromemeletes épületre, amely az Iszlám Állam parancsnoki központja.

A szíriai hadsereg szerint nagy változást hozhat az országban négy és fél éve tartó polgárháború menetében az Oroszország által a kormányerőknek nyújtott légi támogatás. A kurd erők parancsnoka ugyanakkor elhúzódó harcokra számít, a szíriai ellenzék pedig az ország több részre szakadásától tart csütörtöki nyilatkozatok szerint.

Egy szíriai katonai forrás a Reuters brit hírügynökséggel azt közölte, hogy az orosz hadsereg által Szíriában bevetett fejlett technológiák, elsősorban a felderítési eszközök jelentős hatással lehetnek a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők és az ellene harcoló felkelők közti erőviszonyok jövőbeli alakulására.

„Biztos, hogy nagy változás fog bekövetkezni a harctéri fejleményekben, köszönhetően az orosz hadsereg fejlett technológiáinak és fegyvereinek, különösen a felderítés és a célpontok azonosítása terén” – közölte a forrás. Szerinte elsősorban azzal könnyítheti az orosz támogatás a szíriai kormányerők dolgát, hogy így pontosabban fogják tudni meghatározni a „terrorcsoportok helyzetét, különösen vezetőik főhadiszállásait és mozgását”.

A szíriai kormány minden felkelőt terroristának nevez, míg nyugati országok különbséget tesznek az Iszlám Állam és más radikális szervezetek, illetve a mérsékeltnek tartott ellenzéki fegyveres csoportok között. Moszkva szerdán kezdett légicsapásokat Szíriában, állítása szerint az Iszlám Állam állásai ellen. Ugyanakkor Washington és Párizs kétségbe vonta ezt, és azt közölte, hogy az orosz gépek által támadott területeket vélhetően nem az Iszlám Állam uralja.

Az első hatékony lépésnek nevezte az orosz légicsapásokat Marzie Afhám iráni külügyi szóvivő, mondván, Irán üdvözli és támogatja az orosz katonai repülőgépek szíriai bevetését, amelyre a nemzetközi joggal összhangban, a szíriai kormányzat kérésére került sor.

Putyin határozottan azt állítja, hogy a civil áldozatokról szóló hírek előbb kaptak szárnyra, mint az orosz harci repülők: utóbbiak még fel sem szálltak szíriai támaszpontjaikról, amikor már hírek keringtek polgári áldozatokról.

Az orosz elnök a Kremlben mondta mindezt jogi aktivistákkal folytatott találkozóján. Hozzátette, hogy Oroszország összehangolja szíriai tevékenységét az Egyesült Államok hírszerzésével és védelmi minisztériumával.

A felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz tartomány lakói ugyanakkor eddig soha nem látott pusztításról számoltak be azután, hogy az orosz légierő gépei végrehajtották első bevetéseiket. A szerdai orosz légicsapásokban szíriai ellenzéki aktivisták szerint legalább 33 civil, köztük több gyermek vesztette életét.

Nem telt el sok idő azután, hogy Oroszország megkezdte a terrorista-ellenes légicsapásokat, a közösségi oldalakat azonnal elárasztották a civil áldozatokról szóló „bizonyítékok”, amit a nyugati fősodratú média is átvett – írja a Russia Today.

Így például az egyik fotón egy szíriai mentős egy sebesült kislányt tart, alatta a magyarázattal, miszerint a civilek haláláért az orosz légicsapások felelősek. Azonban nem sokkal később kiderült: a fotót nem szerdán, hanem még a múlt héten készítették, amikor még el sem kezdődött az orosz támadás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez