Rawabi – a vadiúj palesztin város

Az elmúlt hetekben költöztek be az első lakók abba a ciszjordániai városba, amelynek korábban nyoma sem volt a térképen.

Rawabi minden tekintetben palesztin város: palesztin területen palesztinok építették palesztinoknak. Így fogalmazza meg a város lényegét Amal, az egyik tervező. Rawabi már évek óta készül. Nehézségek, határidőmódosítások kísérték. Most végre a vízhálózatra is rá tudták kötni, hosszas vita után az izraeli hatóságokkal, és az első 20 család egyéves késéssel ugyan, de birtokba vehette a lakását a Ramallah közelében megálmodott településen.

An early model of Rawabi city An ar

A már említett Amal azt mondja a Jerusalem Online-nak: sokkal korszerűbb életet élhetnek Rawabiban a lakók, mint élhettek eddig. Ők pedig, az építészek, be tudták bizonyítani, hogy a palesztinok, ha lehetőséget kapnak rá, gyönyörű városokat tudnak felépíteni. A 95 négyzetméteres lakások 65 ezer dollárba (18 millió forintba) kerülnek, a 120 négyzetméteres luxusapartmanokért pedig 140 ezer dollárt (majdnem 40 millió forintot) kell letenni az új palesztin városban.

Rawabi (1)

Rawabit egyébként a “palesztin vállalkozások zászlóshajójaként” tartják számon. A projekt több mint öt évvel ezelőtt indult. A majd összesen 25-40 ezer embernek otthont adó város építése 8-10 ezer munkahelyet teremtett a palesztinoknak. Az építészek és a mérnökök harmada nő, ez az arány példátlan az arab világban. A lakónegyedek körbeölelik a városközpontot, amely egyebek mellett bankoknak, boltoknak, benzinkutaknak, irodáknak, nyolc iskolának, játszótereknek, sétálóutcáknak, két mecsetnek és egy görögkeleti templomnak, kórháznak, szállodának, héttermes mozinak ad helyet, közepén egy árkádokkal és kávézókkal körbeölelt terecskével.

Rawabi-007

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez