A háború után a békét is finanszírozná az USA Kolumbiában

A kolumbiai fegyveres konfliktust lezáró békeszerződés aláírását követően, az Egyesült Államok szociális támogatásokra fordítaná a dél-amerikai ország kábítószer-ellenes harcát finanszírozó Plan Colombia program költségvetését.

Juan Manuel Santos kolumbiai államfő, John Kerry észak-amerikai külügyminiszterrel csütörtökön folytatott tárgyalási után jelentette be, hogy Washington egy újragondolt Plan Colombiával támogatja majd Bogotát a posztkonfliktus időszakában. New York-i látogatása során Kerry arról biztosította az kolumbiai elnököt, hogy a Plan Colombia a korábbi gyakorlattal szakítva, a jövőben nem mint katonai, hanem elsősorban szociális, környezetvédelmi, valamint a koka és az ópiummák helyett az alternatív termények elterjesztését támogató programként működik tovább.

Washington megerősítette, hogy külpolitikájával támogatni kívánja a kolumbiai kormány és a FARC-EP (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők – Néphadsereg,) által a Havannában folytatott béketárgyalásokon megfogalmazott célok teljesítését.

Santos azt is elmondta, hogy bár a Kerry-vel folytatott megbeszéléseken nem esett szó az Egyesült Államok által körözött gerillavezérek kiadatásáról, az igazságszolgáltatással együttműködő felkelőknek nem kell tartaniuk attól, hogy leszerelésüket követőn az USA-ban állítják majd bíróság elé őket.

Az észak-amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a fegyveres konfliktus lezárása kulcsfontosságú lépes jelent a régió stabilitásának biztosításában valamint teljes körű támogatásáról biztosította Juan Manuel Santost. Nyilatkozatában Kerry arra is kitért, hogy a Plan Colombia életre hívásának 15. évfordulójához közeledvén, Washingtonban lázas munka zajlik az új Kolumbia-stratégia kidolgozása.

Az 1990-es évek végén megálmodott projekt keretében az Egyesült Államok több, mint 8 milliárd dollárral finanszírozta a Kolumbiában dúló belső háborút, amely summánál többet csak Afganisztánban, Irakban és Közel-Keleten költött hadi kiadásokra. A Washington logisztikai támogatását élvezve, program keretében tanácsadók és zsoldosok százai vívták az USA magánháborúját a FARC és különböző baloldali társadalmi mozgalmak ellen.

Santos a Twitteren keresztül korábban üdvözölte a FARC főparancsnokának, a fegyveres akciók beszüntetésére felszólító a direktíváját.

“E gesztus bizonyíték arra, hogy fel kell gyorsítani a tárgyalások ütemét, hogy mihamarabb aláírásra kerülhessen a harcokat lezáró békeszerződés.”

Rodrigo Londoño Echeverri, alias Timochenko, a FARC első embere arról írt a közösségi médiákon, hogy utasította a felkelő hadsereget: katonai akciók helyett a gerillák politikai és kulturális képzésével járuljanak hozzá a békefolyamat sikeréhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez