A hely, ahol a férfimosdó előtt kígyózik a sor

Már több mint kétszáz éve van az évben néhány nap, amikor hosszasan kell várakozniuk a mosdó előtt a férfiaknak. Ezzel a figyelmeztetéssel is inthetnénk a müncheni Oktoberfestre induló sörimádókat. A világ legnagyobb népünnepélyéről Kiss Róbert Richárd mesélt az InfoRádió Világszám című műsorában.

Idén akár a hét milliót is elérheti a sörök és dekoltázsok fesztiváljára érkező látogatók száma – legalább is a szervezők reményei szerint. A népszerű és hatalmas Oktoberfest egy 1810. október 12. eseményből nőtte ki magát. Akkor vette feleségül Lajos trónörökös herceg Terézia Sarolta szász hercegnőt és az ez alkalomból rendezett lovasversenyre meghívták München egész lakosságát. Az eredetileg sportjellegű esemény fokozatosan alakult át sörünnepéllyé. Valójában csak 1880 óta lehet sört árulni a fesztiválon.

IMG_1428

Ma már nem is sátrakban, hanem sörpalotákban várják a vendégeket. A legnagyobban hatezren férnek el. Viszont jó előre gondoskodni kell a helyfoglalásról, különben vita kerekedhet a dologból.

IMG_1345

A hatalmas korsók mellett a bajor népviseletbe öltözött férfiak és nők is hozzájárulnak a fesztivál hangulatához. Igen, a mintegy 1.600 pincérnő kihívó dekoltázsban 1,5-2 másodperc alatt csapol egy liter sört. Viszont senkit se részegítsen meg a látvány, mert az éppen tíz korsóval egyensúlyozó lányok könnyen rárivallhatnak az útban levő bámészkodóra, hogy: „Vigyázz, vagy szétszedlek!”

IMG_1360

A tömeges mulatozás megfelelő rendőri felügyeletet is igényel. Nem is bánnak kesztyűs kézzel a részegekkel. Ha kell kirúgják, vagy akár a földre teperik a randalírozókat. Az alapos szervezés a mosdók számát is megnövelte az utóbbi években. Ezek és a belépés ingyenes.

IMG_1387

Pénztárcánk vastagságától függetlenül jól tudjuk magunkat érezni az Oktoberfesten. Ha a kötelező korsó sör mellé egy kis káposztát és csülköt is szeretnénk vacsorázni, akkor fejenként 5.000 forinttal számoljunk. A perec körülbelül 1.600 forintba kerül. Magyarországról akár autóval is ellátogathatunk, hiszen a 713 km-es Budapest-München táv autópályán is megtehető. Viszont a parkolásra figyeljünk, a fesztivál környékén csak fizetős helyek vannak.

IMG_1376

Hallgassa az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez