Peruba érkezik a USS George Washington nukleáris repülőgép-hordozó

A Southern Seas 2015 hadgyakorlat keretében ma érkezik meg a perui El Callao kikötőjébe az USA haditengerészetének nukleáris meghajtású repülő-géphordozója, a USS George Washintgon (CVN 70). A Nimitz-osztály hatodik hajója fecember közepéig tartózkodik majd Dél-Amerika partjainál, valamint a dél-atlanti és karibi vizeken.

Az elkövetkező hónapokban a USS George Washington, Panama, Kolumbia, Chile, Brazília és Argentína haditengerészeteivel közösen hajtja végre az USA Déli Parancsnoksága és a Negyedik Flottája által koordinált nemzetközi hadgyakorlat feladatait.

“A hordozó jelenléte a térségben, régiós szövetségeseink iránti szilárd elkötelezettségünk és partneri viszonyunk szimbóluma.”

– tolmácsolta az USA perui nagykövetsége George Ballance ellentengernagy, a Negyedik Flotta parancsnokának szavait.

Az amerikai haditengerészet 9. Repülőgép-hordozó harci csoportjának (CSG9) kötelékét, a zászlóshajó USS George Washington fedélzetén állomásozó 9 repülő- és helikopter század mellett, a USS Chaffe (DDG-90) és a USS McFaul (DDG-74) irányított rakéta-rombolók erősítik. A Nimitz osztályú repülőgép-hordozók 4 darab, egyenként 7.2 méter átmérőjű hajócsavarját, 2 Westinghouse A4W reaktor hajtja, amelyek egyszeri feltöltéssel mintegy 3 millió kilométeres hatótávolságot biztosítanak az anyahajó számára. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a USS George Washington és testvérhajói akár 25 éven keresztül szelhetnék a habokat, a nélkül, hogy üzemanyagra lenne szükségük.

cnv73

Az USA haditengerészete a perui törvényhozás által ratifikált kétoldalú megállapodás keretein belül tartózkodhat a dél-amerikai ország felségvizein. A hadgyakorlat előkészítésére több száz észak-amerikai egyenruhás érkezett Peruba, illetve egy tanácsadókból álló kontingens az Apurímac, Ene és Mantaro (VRAE) folyók völgyének térségében vesz majd részt perui katonák továbbképzésében.

A Southern Seas 2015 részeként a nemzetközi erők két fázisban hajtják majd végre az UNITAS 2015 gyakorlat manővereit. Az október derekán induló UNITAS Pacific megszervezését Chile vállalta magára, amelyen számos dél- és közép-amerikai, valamint karibi állam mellett, Új-Zéland is rész veszt majd. Az UNITAS Atlantic házigazdája Brazília lesz, ahol a fenti országok csoportja Kamerunnal és Szenegállal egészül ki.

A Déli Parancsnokság sajtónyilatkozata szerint a hadgyakorlat jó lehetőséget kínál a különböző nemzetek haditengerészetei között együttműködés elmélyítésére, valamint hozzájárul térség stabilitásának megőrzéséhez és Latin-Amerika fejlődését, illetve anyagi jólétét is előmozdítja.

Az amerikai flotta-kötelék látogatása ellen számos társadalmi mozgalom vonult a főváros, Lima utcáira, hogy az USA katonai jelenléte ellen tüntessen, amelyet a perui állam szuverenitásának megsértéseként, valamint nemzetbiztonsági kockázatként értékelnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez