Tovább rombolt az Iszlám Állam Palmürában

Korábban két templomot röpítettek a levegőbe, most pedig egy 2 ezer éves diadalívet robbantottak fel az ókori világörökségi romvárosban, Palmürában az iszlamisták.

Az Észak-Szíriában fekvő Palmüra többször került a címlapokra az elmúlt nyáron. Idős főrégészét lefejezték, majd szeretett romjai fölé akasztották az ISIS fegyveresei, később pedig két templom maradványait robbantották fel az ősi romvárosban, amelyet az Unesco az ókori világ egyik legfontosabb kincseként tartott számon.

Az újabb pusztításról palmürai aktivisták számoltak be az AFP hírügynökségnek, de a londoni központú Syrian Observatory for Human Rights megfigyelőcsoport is megerősítette a hírt, akárcsak az ország műemlékvédelmének főnöke, Maamoun Abdulkarim. Ő azt mondta, hogy ha az Iszlám Állam ellenőrzi továbbra is a romvárost, akkor az halálra van ítélve, a világ lassan teljesen keresztet vethet Palmürára.

Irina Bokova, a Unesco főigazgatója háborús bűnnek tartja azt, amit a romváros ellen elkövettek/elkövetnek. Az épületrombolások mellett olyan fotókat is publikált az ISIS, amelyeken állítólagosan Palmürából elhurcolt szobrokat vernek szét az emberei. A történelmi helyszínt még májusban foglalta el az Iszlám Állam, amely bálványimádásnak és ezért lerombolandónak tart minden olyan templomot vagy más vallási helyet, például szentek sírjait, amelynek nem az iszlámhoz van köze, és minden szobrot, amely embert vagy idegen isteneket ábrázol.

Palmürának hatalmas hatása volt a világ építészetére, az ottani romok ihlették meg például Wasingtonban a Kapitólium vagy a Fehér Ház tervezőit is, de még az Egyesült Államok címerének is köze van az ókori romvároshoz. 

Palmüra valaha a “sivatag mátkája” volt, fontos és virágzó kereskedőváros, ahol a görög és római művészet keveredett a helyi hagyományokkal és a perzsa befolyással. Kétezer éves épületmaradványait, több mint ezer oszlopát, sírjait évente több, mint 150 ezer turista kereste fel, mielőtt 2011-ben kitört Szíriában a polgárháború. Hogy milyen is volt akkoriban Palmüra, azt ITT nézhetik meg.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez