Használt anyagokból YouTube videók alapján épített repülőt

Etiópia nem éppen repülőgépiparáról híres. Eddig mindössze egyetlen működő repülő készült az országban, a K570A. Ezt is a hátsó udvarban csinálta egy lelkes amatőr.

Asmelas Zerefu régi vágya volt, hogy repüljön. De amikor jelentkezett hazája, Etiópa légitársaságához, az Ethiopian Ailines-hoz a cég képzésére, helyből eltanácsolták – túl alacsonynak találtatott a pilótaságra. De nem adta fel. Bár környezete egyértelműen bolondnak nézte, maga állt neki, hogy elkészítse álmai gépét.

Pénze nem sok volt, és persze szakértelme sem, de volt egy számítógépe, és internetkapcsolata (Etiópiában már ez sem semmi), és letöltött szakkönyveket, meg YouTube videókat nézett. Elköltött mintegy kétmillió forintot, és – nagyrészt használt anyagokból – megépítette a gépet. A K570A leginkább egy első világháborús kétfedeles vadászgépre emlékeztet, de első lépésnek nem rossz. Illetve nem lenne az, ha repülne, de egyelőre nem sikerült felszállni vele. Zerefu viszont kapott egy ösztöndíjat Hollandiába, ahol kitanulhatja a repülőgép-mérnökséget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez