Újabb korrupciós botrány, újabb politikus

Súlyos fegyelmi vétségek gyanúja miatt indult vizsgálat a délkelet-kínai Fucsien tartomány kormányzója, a Sinopec kínai állami olajvállalat volt vezetője ellen – közölte csütörtökön a kínai korrupcióellenes hatóság.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi fegyelmi ellenőrző bizottsága azt nem részletezte, hogy Szu Su-lint pontosan milyen fegyelmi vétségekkel gyanúsítják, bár e megfogalmazás általában korrupciós ügyeket takar Kínában.

A politikus 2011 óta tölti be a Tajvan szigetével szemben fekvő, Kína egyik leggazdagabb területének számító Fucsien tartomány kormányzói tisztségét, egyúttal a KKP tartományi vezetőhelyettese is. Ezt megelőzően élete nagy részében az olajiparban dolgozott, és kormányzói kinevezése előtt a világ egyik legnagyobb cégének számító állami olajvállalat, a Sinopec elnöke volt.

Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár 2012 végén hirdette meg korrupció elleni harcát, amelynek során eddig már számos magas rangú, befolyásos párttag került rács mögé. Köztük a legfelsőbb politikai vezetés volt tagja, a belbiztonságot korábban felügyelő Csou Jung-kang is, aki egy másik kínai állami olaj- és gázipari óriás, a CNPC vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott. Csou életfogytiglani börtönt kapott korrupció miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez